De Informele Top van Vlaanderen 2020

De Informele Top van Vlaanderen 2020

De Informele Top van Vlaanderen kijkt terug op een geslaagde editie. Ondanks het feit dat we geraakt werden in ons DNA – de Top lééft van netwerking – wisten we een inhoudelijk sterk en visueel attractief digitaal alternatief aan te bieden.

Voormalig VN-secretaris Ban Ki-moon hield een warm pleidooi voor het omarmen van diversiteit, solidariteit en duurzaamheid. We moeten als global citizens samenwerken om de complexe, natie-overschrijdende crisis aan te pakken.

Studiogast Premier Alexander De Croo onderschreef de oproep van Ban Ki-moon en onderlijnde het belang van diversiteit. “Een diverse tafel – een weerspiegeling van onze samenleving – neemt sowieso betere beslissingen”, zo stelde hij. De Croo onderlijnde verder dat laaggeschoolden, omwille van risicovolle werkomgevingen, kwetsbaarder zijn voor Covid-19. Van levensbelang voor de ontwikkeling van een vaccin is solidariteit óver de landen heen, een global cititzenship dus. "Niemand zal veilig zijn, zolang niet iedereen veilig is", klonk het. 

Marleen Temmerman wees op een kwalijke tendens die de coronacrisis met zich meebrengt in armere delen van Afrika: “als gevolg van de crisis wordt de bevolking armer en grijpt ze terug naar traditionele praktijken”. Als global citizens moeten we de strijd aangaan en vrouwenrechten opnieuw op de kaart zetten.

Topindustrieel Paul Stoffels hoopt een vaccin op de markt te brengen binnen 3 à 6 maanden. “Leven met het virus is quasi onmogelijk, restricties en discipline zullen erg nodig blijven”. Als ware orgelliefhebber kijkt Stoffels ernaar uit dat het vaccin zal bijdragen tot een revival van de kunsten.

Knack en Le Soir pikten de marathon-allegorie op, die de premier erg treffend gebruikte om onze strijd tegen het virus te omschrijven:

"We hebben de eerste vijf kilometer van de marathon aan volle spurtsnelheid gedaan en nu zitten we in het rood. Het zal ons lukken om de cijfers naar beneden te halen, maar dan moeten we die voor een lange periode op een houdbaar niveau houden. De experten zijn nu aan het uitwerken hoe dat zal lukken."

De Informele Top van Vlaanderen werd exclusief gestreamd voor genodigden, vanuit de Oude Vismijn in Gent. Gent Festival van Vlaanderen zorgde voor een muzikale bijdrage met Arvo Pärt en Collegium Vocale Gent.

Het hele debat wordt van maandag 2 november tot en met vrijdag 6 november uitgezonden op Kanaal Z/Canal Z, telkens om 8 uur, 13 uur en 18 uur.

 

 

De informele top is een samenwerking van: