Over Gent Festival

Over Gent Festival

Gent Festival van Vlaanderen is een internationaal muziekfestival in de bruisende cultuurstad Gent en breder in Oost-Vlaanderen. Gent Festival kiest voor kwalitatief klassiek in haar puurste vorm maar zoekt ook de grenzen van klassiek op met tal van creatieve formats. Zo is er OdeGand, het jaarlijkse startschot van Gent Festival, dat intussen uitgegroeid is tot een adembenemend en avontuurlijk stadsfeest. Jaarlijks trekt Gent Festival ruim 50.000 bezoekers aan met een gedurfd programma van klassiek, over global music tot jazz. Jong aanstormend talent en wereldberoemde artiesten delen hun passie en virtuositeit met zowel de melomaan als de prille muziekontdekker. Er staan maar liefst 180 concerten op het programma waar ruim 1.500 (inter)nationale artiesten aan meewerken!

Gent Festival van Vlaanderen is lid van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) en van the European Festival Association (EFA).

Onze missie

Gent Festival van Vlaanderen is een internationaal muziekfestival dat vanuit een kwalitatief klassiek repertoire vertrekt en artistieke risico’s durft te nemen. In Gent en in de provincie Oost-Vlaanderen treedt het Festival op als cement tussen zowel cultuurhuizen als tussen erfgoed en actualiteit. Het Festival biedt een meerwaarde tegenover het bestaande aanbod en specialiseert zich in de verbreding van het publiek.

Niet enkel in centrum Gent

De stad Gent vormt met zijn indrukwekkende architecturaal patrimonium niet toevallig het hart van het Festival. Daarbovenop worden jaarlijks nog eens tal van kleinere steden, dorpen en gemeenten in de provincie Oost-Vlaanderen betrokken bij het muzikale feest van Gent Festival van Vlaanderen.

Geschiedenis

In 1958 stichtte Jan Briers sr. ‘het Muziekfestival van Gent’. Briers sr. was op dat moment directeur bij de BRT én professor communicatiewetenschap bij de toenmalige Rijksuniversiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. Zijn kersverse festival telde acht concerten en lokte meteen vierduizend belangstellenden. In 1959 werd het initiatief omgedoopt tot ‘Festival van Vlaanderen’ en al snel zouden er naast Gent nog zeven andere departementen opgericht worden.

Artistiek leiderschap

De naam en faam van Gent Festival van Vlaanderen zijn door de jaren alsmaar in belang toegenomen. Deze groei werd niet in het minst gerealiseerd dankzij de inspirerende leiding van vader en zoon Jan Briers en de vaak bijna profetische visie van artistieke directeurs als Gerard Mortier, Dirk Struys, Serge Dorny, Bert Schreurs en Jelle Dierickx. Sinds november 2014 is Veerle Simoens de nieuwe artistieke programmator. In 2016 werd zij benoemd tot artistiek directeur en in 2018 werd zij algemeen en artistiek directeur van Gent Festival van Vlaanderen.

Het Festival organiseerde al in 1972 een eerste grootschalige happening in alle beschikbare zalen van de Gentse Sint-Pietersabdij. Het huidige succes van OdeGand - het grootse openingsfeest op en langs de Gentse binnenwateren - en van Avanti! - een muzikale fietstocht langs de mooiste wegen van Oost-Vlaanderen - is aldus in een lange traditie geworteld. Ook pop en global music kregen al snel een passende plaats binnen de programmatie van het Festival van Vlaanderen; sine qua non was het zinvolle contrast met de klassieke westerse kunstmuziek, die te allen tijde centraal stond.

Niet enkel de Vlaamse polyfonisten uit een ver verleden werden opnieuw onder de aandacht gebracht; ook tal van inmiddels gerenommeerde musici als Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken, Paul Van Nevel en Jos van Immerseel groeiden met en naast Gent Festival van Vlaanderen. Maar ook de crème de la crème van de internationale scène was maar al te graag te gast in het betoverende Gent: sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Valery Gergiev, ...

Raad van Bestuur

Jan Briers - voorzitter
Annemie Charlier
Christoph D'Haese
Stephanie D'Hose
Lucien De Busscher
Ivan De Witte
Heidi Delobelle
Sophie Dutordoir
Saloua El Moussaoui
Hafsa El-Bazioui
Fientje Moerman
Karine Moykens
Serge Platel
Daan Schalck
Jan Smets
Johan Thijs
Rik Van de Walle