The ECMA Project

The ECMA Project

Beethoven on the Other Side

In de laatste fase van zijn creatieve leven lijkt Beethoven al met één been in een andere dimensie te staan. Soms horen we al voorbodes van Bartók of Stravinsky. Aan de andere kant kijkt Beethoven ook terug en schrijft hij streng contrapunt zoals dat van Bach. Het Mettis Quartet uit Litouwen, het Franse Quatuor Métamorphoses en het Trio Bohémo uit Tsjechië, allen ensembles van ECMA, zetten enkele van Beethovens meest visionaire werken op de pupiters. Ze spelen twee van de late strijkkwartetten, extreem evocatieve stukken die tot het ultieme werk van Beethovens laatste jaren behoren. Het zogenaamde Geistertrio dateert van een eerdere periode, maar ook hier lonkte Beethoven even naar the other side. In het unheimische langzame deel zag Beethovens leerling Carl Czerny een ‘visioen van de onderwereld.’

In samenwerking met Gent Festival van Vlaanderen biedt Amarant een lezing aan over de zoektocht naar 'The Other Side' die kunstenaars en schrijvers in de 19de eeuw voerden. Meer info en tickets via de website van Amarant.

In coproductie met KASK & Conservatorium. 

Programmaboekje

Uitvoerders

Quatuor Métamorphoses
Trio Bohémo
Mettis Quartet

Programma

19:00: Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 15 in a mineur
20:15: Pianotrio nr. 5 in D majeur 'Geistertrio'
21:00: Strijkkwartet nr. 14 in cis mineur
 

Op 20 september kan je een lezing van Amarant bijwonen waarin je alles te weten komt over deze zoektocht naar “The Other Side” in de 19e eeuw en hoe dit tot uiting kwam in de kunsten en in de maatschappij. Ga mee op een fascinerende ontdekkingsreis naar het bovennatuurlijke. Schrijf je je in voor deze lezing, dan krijg je 10% korting op je ticket (alle categorieën) voor dit concert.

“Rouse up, O Young Men of the New Age”, schreef William Blake in het voorwoord van zijn boek 'Milton', en zo gaf deze schrijver/kunstenaar een naam aan een beweging die op zoek ging naar spirituele verlichting. Het begrip ‘New Age’ werd meteen een verzamelnaam voor verschillende stromingen die zich verzetten tegen puur rationalisme, materialisme en individualisme.

De invloed van de oude monotheïstische religies nam af, terwijl romantische eigenschappen zoals intuïtie, emotie en interesse in het irrationele steeds belangrijker werden. Ook de opvatting dat er een parallelle wereld naast de onze bestond, vond vlot ingang. Meer dan ooit probeerde men contact te maken met “The Other Side”, en talloze kunstenaars en schrijvers zoals William Blake, Edgar Allan Poe, Charles Dickens en Victor Hugo verwerkten spirituele thema's en bovennatuurlijke elementen in hun werken. 

Schrijf je hier in voor de lezing. De kortingscode krijg je toegestuurd na je inschrijving.

Locatie

The ECMA Project gaat door in de MIRY Concertzaal.
Adres: Biezekapelstraat 9, 9000 Gent.

Eén uur voor de start van de voorstelling openen de deuren.

Startuur: 19:00
Verwacht einduur: 21:45

Er staan drie concerten op het programma met telkens een korte pauze tussen. Het is mogelijk om in te vallen bij een volgend concert.