Fauré Requiem (uitverkocht)

Fauré Requiem (uitverkocht)

Genereuze afscheidsmuziek in de Sint-Baafskathedraal 

Een jaar na de memorabele uitvoering van Brahms’ Ein deutsches Requiem leidt chef-dirigent Alejo Pérez de troepen van Opera Ballet Vlaanderen in dat andere grote romantische requiem dat niet voor de liturgie, laat staan voor een specifieke gelegenheid geschreven lijkt te zijn. De Franse componist Gabriel Fauré schreef zijn requiem naar eigen zeggen ‘pour le plaisir’. Het werd een zeer persoonlijke en zonder twijfel een van zijn bekendste en meest geliefde composities. Ze bevat enkele van de mooiste bladzijden uit de religieuze muziek van de negentiende eeuw, met als hoogtepunt wellicht het ontroerende Pie Jesu.

Pérez combineert het requiem op verrassende wijze met twee zelden gehoorde parels: de indringende Maurerische Trauermusik die Wolfgang Amadeus Mozart schreef voor twee overleden broeders van zijn vrijmetselaarsloge en de prachtige, impressionistische cantate La Damoiselle élue van de jonge Claude Debussy.

Wie een ticket heeft, kan vooraf aansluiten aan de lezing van Amarant over het leven en werk van Gabriël Fauré. Info en tickets via de website van Amarant. 

In coproductie met Opera Ballet Vlaanderen

Programmaboekje

Uitvoerders

Shira Patchornik, sopraan
Lotte Verstaen, mezzosopraan
Marcel Brunner, bariton
Koor Opera Ballet Vlaanderen
Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen
Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen
Alejo Pérez, muzikale leiding

Programma

Wolfgang Amadeus Mozart - Maurerische Trauermusik
Claude Debussy - La Damoiselle élue
Gabriel Fauré - Requiem
 

De ochtend van het concert kan je een lezing van Amarant bijwonen waarbij dieper wordt ingegaan op het leven en werk van deze boeiende componist en op het Requiem, wat volgens velen zijn absolute meesterwerk is. Schrijf je je in voor deze lezing, dan krijg je 10% korting op je ticket (alle categorieën) voor dit concert. 

Gabriel Fauré was een invloedrijke Franse componist die leefde van 1845 tot 1924. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste figuren van het laat-romantische tijdperk in de klassieke muziek. Fauré's muzikale stijl wordt gekenmerkt door zijn verfijning, elegantie en gevoeligheid.

Hij studeerde aan het Parijse conservatorium, waar hij onder andere les kreeg van Camille Saint-Saëns. Na zijn studie werkte hij als organist en compositieleraar en verwierf hij geleidelijk aan bekendheid in de muzikale kringen van Parijs.

Een van Fauré's meest bekende en geliefde werken is zijn Requiem. Wat dit werk zo bijzonder maakt, is dat Fauré afwijkt van de traditionele somberheid en angst die vaak geassocieerd worden met de dodenmis. In plaats daarvan creëerde hij een werk dat troost en sereniteit uitstraalt, met een nadruk op hoop en een rustige contemplatie van de dood. Hij effende daarmee de weg voor latere componisten voor een nieuw soort requiemcompositie, waarbij de nadruk ligt op troost en vrede in plaats van op verdriet en rouw.

Schrijf je hier in voor de lezing. De kortingscode krijg je toegestuurd na je inschrijving.

Locatie

Het concert gaat door in de Sint-Baafskathedraal.
Adres: Sint-Baafsplein 1, 9000 Gent.

Drie kwartier voor de start van de voorstelling openen de deuren.

Startuur: 20:30
Verwacht einduur: 21:45