Les Champions des Dames

Les Champions des Dames

Time 19.00u
Zomergem

Zefiro Torna  

De titel van het programma Les Champions des Dames verwijst naar het bijna gelijknamige, 24.000 verzen tellende gedicht dat de Franse auteur Martin Le Franc in de vijftiende eeuw opdroeg aan de Bourgondische hertog en kunstmecenas Filips de Goede. Het beschrijft grote daden van vrouwen doorheen de geschiedenis en schaart zich achter de ‘cause des femmes’.

Het werk bevat ook de beroemde illustratie waarbij de componisten Guillaume Du Fay en Gilles Binchois samen worden afgebeeld worden. Geïnspireerd op de vernieuwende zoete en ‘consonante’ stijl van hun Engelse tijdgenoot John Dunstable, breken deze twee componisten met de complexe stijl van de ars subtilior. In de ban van Florentijnse vrouwen, thema's uit de oudheid en het humanisme, schrijven ze oorstrelende pareltjes van muzikale miniatuurkunst die erg in de gading vielen bij het Bourgondische hof en die de brug maken van de middeleeuwen naar de vroege renaissance.

Organisatie: Martinusgilde Zomergem/Lievegem

Uitvoerders

Lieselot De Wilde, zang
Dimos De Beun, blokfluit en clavicymbalum
Jurgen De bruyn, luit, zang en artistieke leiding

Programma

Muziek uit de tijd van de Vlaamse Primitieven, van onder andere Guillaume Du Fay, Gilles Binchois en Domenico da Piacenza.   

Locatie

Sint-Martinuskerk
Markt
9930 Zomergem