STROOM maakt volledig programma van derde editie bekend

STROOM maakt volledig programma van derde editie bekend

Festival in de Scheldevallei vindt plaats van 20 juni tot 6 juli 2024

Binnen exact drie maanden luidt Festival STROOM de zomer in met een betoverende mix van concerten en discours in de Scheldevallei tussen Gent en Antwerpen. Voor de derde keer meert het festival aan langs unieke Vlaamse erfgoedparels en groene plekken aan de rivier. Het artistieke programma wakkert het bewustzijn aan rond de thema’s duurzaamheid, water en klimaat. Het festival vindt bovendien plaats in het net erkende Nationaal Park Scheldevallei. Een primeur!  

De lente is in het land: niet toevallig het uitgelezen moment waarop Festival STROOM haar programma aankondigt. Het festival biedt dit jaar opnieuw opmerkelijke artistieke projecten aan die een directe link hebben met de natuurlijke omgeving en elementen die sterk onderhevig zijn aan de seizoenen. Nationaal Park Scheldevallei vormt hierbij het decor voor dertien zinderende concerten: Schuberts Forellenkwintet, Händels Water Music of Haydns grandioze Oratorium Die Schöpfung maken er hun doortocht. Op STROOM kom je ook te weten hoe Vivaldi’s Vier Seizoenen zouden klinken in 2050 en komt de eeuwenoude Dendermonde Codex van Hildegard van Bingen opnieuw tot leven. Daarnaast worden vanop een CO2-neutraal zeiljacht gratis oeverconcerten gespeeld aan verschillende steigers langs de Schelde, waarbij de getijden het aanvangsuur bepalen. Het programma wordt ten slotte ook afgewisseld met boeiende discours en klimaatwandelingen. Zo krijgen bezoekers de kans om meer te weten te komen over de biodiversiteit en het waterbeheer in de regio, maar ook welke impact het milieu heeft op ons lichaam.  

In eeuwenoude abdijen en betoverende kastelen 

Het openingsconcert in de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem staat volledig in het teken van muziek voor een duurzame toekomst. Het uit Berlijn afkomstige improvisatieorkest Stegreif graaft voor hun Symphony of Change door zeven eeuwen muziek en baseert zich hiervoor op de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. In de Sint-Pieters- en Paulusabdij van Dendermonde, waar de Dendermonde Codex van componiste en mystica Hildegard van Bingen lange tijd werd bewaard, wekken de zangeressen van Psallentes Hildegards historische oeuvre opnieuw tot leven met polyfone gezangen. Het Nederlands Blazers Ensemble brengt dan weer een eigen versie van Haydns beroemde oratorium Die Schöpfung in de recent gerenoveerde abdij van Bornem, samen met de Vlaamse topdichter Bart Moeyaert en het Nederlands Blazers Ensemble.  

Verder zoomt het Festival in Destelbergen en Heusden dieper in op het rijke kasteelverleden van de Scheldevallei. Tijdens het tweede weekend van STROOM worden muziekliefhebbers op de idyllische privédomeinen ondergedompeld in muziek van onder meer Schubert en Debussy, maar ook in oosterse composities uit Mesopotamië en Iran.

Aan het water en door het bos 

Uiteraard vormt het water van de Schelde ook dit jaar het onderwerp van mooie concerten. Aan de nieuwe Scheldepromenade in Wichelen wikkelt Symfonieorkest Vlaanderen Vivaldi’s Vier Seizoenen in een futuristisch kleedje, waarbij de impact van de klimaatverandering hoorbaar én voelbaar zal weerklinken met behulp van AI. In de schemering van het Gelaagpark in Temse stijgen de stemmen van het mannenkoor Ex Tempore op bij een zachte zomeravond middenin de natuur.  

En welke orkestmuziek weerspiegelt water beter dan… Water Music? Twee dagen op rij laat B’Rock met Händels meesterwerk het feestelijk slotakkoord van STROOM resoneren op de royale Spiegelvijver in Aalst.   

Meer info en tickets via www.festivalstroom.be