Muziek verspreidt zich over de stadspleinen en langs het water

Muziek verspreidt zich over de stadspleinen en langs het water

Op zaterdag 16 september verandert de Gentse binnenstad opnieuw in een lappendeken van cultureel genot. Overdag leidt OdeGand En Route met elf muzikale routes langs artiesten uit alle windstreken. ’s Avonds spreidt OdeGand haar muzikale tentakels uit over de binnenstad, op centrale pleinen én langs het water. Daarmee gooit het jaarlijkse evenement het na twintig jaar over een andere boeg.

De officieuze opening van het culturele seizoen gaat opnieuw van start met een wervelend aanbod aan wereldklanken. Op talloze locaties in de Gentse binnenstad kunnen cultuurliefhebbers hun muzikale honger stillen dankzij een blend van diverse stijlen. Van zinderende klanken uit de Balkan, duivelse vioolmuziek of broeierige tango recht uit Argentinië.

Nog meer culturele weelde doet de stad ’s avonds verder vibreren op danspodia en openluchtconcerten langs de feeërieke Gentse waterwegen. Ook hier staan een veelheid aan klanken en unieke artistieke ontmoetingen op het menu die je meenemen naar een andere wereld, met zowel klassiek, hedendaags, en alles daar tussenin.

Urban, crooner of wals?

Bij het vallen van de avond staan drie internationale acts op aanpalende centrumpleinen gepland. De Korenlei maakt plaats voor een bigband met swingende crooner die rechtstreeks uit de jaren ’40 lijkt te zijn gekatapulteerd, het Sint-Baafsplein staat dan weer helemaal in het teken van de Weense wals en op de Vrijdagmarkt regeren urban en hiphop. De voorstellingen op de pleinen zijn voor iedereen gratis toegankelijk en net zoals overdag kan het publiek zich van het ene naar het andere concert begeven om alles mee te pikken. Meer nog: wie niet wil stilstaan tijdens de concerten, wordt uitgenodigd om voor het podium zijn favoriete dansmoves naar boven te halen.

Muziek dijt verder uit langs het water

Maar niet enkel de pleinen staan in vuur en vlam; er valt nóg meer cultuur te beleven langs het water. Op vijf verborgen locaties langs de Gentse binnenwateren vinden immers een reeks avondlijke concerten en performances plaats. De rondvaarten starten vanaf de Korenlei en bezoekers kunnen tot middernacht genieten van een artistiek belevingsparcours met heel wat opwindende voorstellingen. De muzikale boottochten vertrekken om 19:30, 21:15 en 23:00. Voor zij die een ticket willen bemachtigen, is het aan te raden om snel te zijn.

Breder, niet minder ingetogen

Vorig jaar dwongen de extreme weersomstandigheden de organisatie er ternauwernood toe om het vuurwerkspektakel aan de Gras- en Korenlei af te gelasten en te verhuizen naar ’t Kuipke voor de twintigste editie van OdeGand. Dat er ook dit jaar gekozen wordt om niet af te sluiten met vuurwerk, kadert evenwel in de evoluerende tijdsgeest.

Veerle Simoens, directeur Gent Festival: “Ook in ‘20 en ‘21 hebben we het slot van OdeGand op een andere manier vormgegeven en we willen graag doorgaan op dit elan. Met dit vernieuwde orgelpunt van dans, bootjes en muziek bereiken we namelijk nog meer mensen, waarbij iedereen zijn gading kan vinden in het rijke culturele aanbod. OdeGand viert de hele dag door, van ’s middag tot in de late uren, en pakt nòg meer de hele stad in."

Info & tickets