Met Volvo naar Gent Festival 2023

Met Volvo naar Gent Festival 2023

De stilte verbindt muziek

Interview met Veerle Simoens
Algemeen en Artistiek Directeur Gent Festival

Muziek, dans, theater, concerten en belevingen. Van 16 tot 30 september dompelt Gent Festival al je zintuigen onder in een muzikaal paradijs aan het water. Het verrassende programma stroomde uit het brein van Artistiek Directeur Veerle Simoens. Voordat ze aan de slag ging bij Gent Festival, was Veerle actief als celliste. Ze leeft dus voortdurend voor muziek. Tenzij ze geniet van de stilte want zonder stilte is er nu eenmaal geen muziek.

Veerle gelooft niet in het concept achtergrondmuziek. Als ze met iets anders bezig is, is er geen muziek die op de achtergrond maar wat kabbelt als auditief behangpapier. “Muziek dient om te luisteren. Om van te genieten. Om bij weg te zakken en om echt mee bezig te zijn. Het is iets wat je volledige aandacht vraagt en verdient.”

Muziek is te belangrijk om in de achtergrond te verdwijnen. Het is emotie en raakt ons. Het heeft zelfs effect op ons lichaam. Ons hartritme kan zich bijvoorbeeld aanpassen aan de beat van de muziek, maar ook onze bloeddruk kan erdoor dalen of stijgen. Allerlei hersengebieden worden geactiveerd tijdens het luisteren of het maken van muziek. Het heeft een positieve invloed op ons hele  leven.

Veerle: “Wanneer je uit een concert komt, kan je soms echt het gevoel hebben dat wat je gehoord hebt, je veranderd heeft. Je bent niet meer dezelfde persoon voor als na een concert dat je geraakt heeft.”

Om de programmatie van Gent Festival te kunnen samenstellen moet je als artistiek directeur ondergedompeld zijn in muziek. Veerle gaat dan ook voortdurend naar concerten en voorstellingen. Maar concerten zijn nu eenmaal ‘s avonds. Muziek stopt dus eigenlijk nooit. Tenzij het écht stopt. En dan is het stil. “Niks is zo belangrijk als die stilte,” klinkt het. “De stilte verbindt de muziek en de muziek verbindt de stilte.”

Jaarlijks trekt Gent Festival ruim 50.000 bezoekers aan met een gedurfd programma van klassiek, over global music tot jazz. Van verborgen tuinen tot Japanse filmmuziek en gevestigde waarden zoals London Philharmonic Orchestra. Kom ontdekken hoe muziek jou kan raken op Gent Festival.

Bekijk hieronder het interview: