Maak jij met ons de oversteek naar The Other Side?

Maak jij met ons de oversteek naar The Other Side?

Verken de fantasierijke dimensie van de muziek

Van 16 tot 30 september staat Gent opnieuw helemaal in het teken van klassieke muziek en muziek uit alle windstreken. Met The Other Side grijpen we terug naar de essentie van de muziek door dieper te graven in de wereld van het ontastbare. Van alle kunstvormen brengt de muziek ons immers het best in contact met het ongrijpbare en het onzegbare.

Deze festivaleditie absorbeert dan ook een breed spectrum aan muzikale kleuren, met de imaginaire apocalyps en de fantasierijke wereld aan de twee uitersten van een bovenwerkelijk continuüm. Ontdek alles wat er zich tussenin afspeelt en beleef de zoektocht van talloze kunstenaars in hun ongrijpbare en spirituele verlangen naar eeuwige schoonheid en verwondering.

Enkele hoogtepunten

Zo gooien we voor het openingsconcert van de 66ste editie van het Festival de kathedraaldeuren open voor Machtige Mahler 5. Het prestigieuze London Philharmonic Orchestra voert met Gustav Mahlers’ vijfde symfonie een dialoog over leven en dood, over onsterfelijkheid en opstanding.

Les Arts Florissants van baroklegende William Christie komt met de jonge zangers van hun vocale kweekvijver Le Jardin des Voix naar Gent voor een uitvoering van Henry Purcells meest weelderige muziektheaterwerk: The Fairy Queen.

Als er één componist is die een directe lijn met ‘het hogere’ lijkt te hebben, dan wel Bach. Zelfs de meest uitgesproken atheïsten ontsnappen niet aan zijn spirituele aantrekkingskracht. De jonge Franse cellist Bruno Philippe - laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017 – waagt zich hier aan de Mount Everest van de cellomuziek door maar liefst alle zes cellosuites aaneen te strijken.  

In het nieuwe, avondvullende werk van de Britse componist en dirigent James Wood staat de thematiek van het einde der tijden centraal: Apokalypsis. Met teksten uit de Bijbel, maar evengoed uiteenlopende hedendaagse gedichten, blogs, verslagen en politieke toespraken, is het een actueel stuk. Een absolute primeur: Woods magum opus, dat in opdracht van het Collegium Vocale Gent werd geschreven, kan na de pandemie eindelijk voor het eerst aan het grote publiek worden voorgesteld.

De Sint-Baafskathedraal vormt opnieuw het perfecte decor voor enkele van de mooiste bladzijden uit de religieuze muziek van de negentiende eeuw: het Requiem van Gabriel Fauré. In combinatie met Mozarts Maurerische Trauermusik en Claude Debussy’s La Damoiselle élue verwachten we een romantische en indringende Festivalfinale met Opera Ballet Vlaanderen onder leiding van Alejo Pérez.

OdeGand
Muziek uit alle windstreken waait opnieuw doorheen de stad

Op zaterdag 16 september dompelen we je weer onder in muziek uit alle uithoeken van de wereld tijdens OdeGand, de officieuze, feestelijke start van het culturele seizoen. Overdag kies je voor een van de avontuurlijke muziekroutes met drie verrassende concerten. Weense klassiek, een knallende Roemeense fanfare, Scandinavische folk, kolkende Balkanritmes of een Perzisch klankentapijt: je ontdekt er muziek waarvan je nog niet wist dat je ze mooi vond.

Wat er ‘s avonds op het programma staat, houden we nog even achter de hand. In augustus maken we die verrassing bekend!

Whispering Leaves
Ontdek een veelzijdig muzikaal palet in de schilderachtige Gentse stadstuinen

Met haar mix tussen klassiek, jazz, global en singer-songwriter, strijkt het intieme stadsfestival voor de derde keer neer in de prachtige Gentse tuinen. Veertien wondermooie stemmen en ensembles zullen de blaadjes in de Gentse tuinenpracht laten ritselen doorheen een unieke combinatie van natuur en muziek!

Bekijk het volledige programma!