Het Festival van Vlaanderen

Het Festival van Vlaanderen

Het Festival van Vlaanderen speelt al meer dan een halve eeuw een hoofdrol in de Vlaamse cultuurwereld en kent vele kamers en invalshoeken, wat het een rijk en mooi Festival maakt. We zijn nog lang niet zijn uitgezongen en absoluut van plan zijn om er nog minstens een halve eeuw bij te doen.

Ook dit jaar duikt het Festival van Vlaanderen op in tal van steden, onder verschillende gedaanten en met elk hun eigen thematiek. Ieder Festival bouwt op eigenzinnige wijze haar eigen activiteiten uit, met jaarlijks meer dan 550 voorstellingen en educatieve projecten. Een overzicht: 

Festival Kortrijk: (Dis)connect
1 - 5 maart | Kortrijk

Ontmoeting heeft vele gezichten en dat willen ze dit jaar extra in de verf zetten met de slagzin “(dis) connect”. Artiesten en publiek ontmoeten elkaar om samen te creëren en te luisteren.Oude en hedendaagse muziek komen samen in één programma. Dans en beeldende kunst vormen een transdisciplinair geheel dat aansluit op de muziek als een pak op maat.

Klarafestival: Become Music
10 - 26 maart | Brussel

Geïnspireerd door festivalartiest Barbara Hannigan viert Klarafestival muziek als een magisch en breekbaar ‘equilibrium’. Samen betreed je een ruimte om een avond lang een muzikale gemeenschap te vormen. Je deelt er hoogtes en laagtes, grote muzikale momenten of kleine, zeldzame verrassingen. De vele, vaak onverwachte interacties tussen dirigent en orkest, tussen musici en publiek, creëren een sociaal-muzikale cocktail die je onmogelijk kan reproduceren.

MA Festival
04 - 13 augustus | Brugge

Het MA Festival, voluit het Musica Antiqua festival Brugge, is een festival voor oude muziek en authentieke uitvoeringspraktijk in Brugge.Het tiendaagse oude muziekfestival viert haar 60ste editie en dompelt de stad naar jaarlijkse gewoonte onder in laag oude muziek.

AMUZ : Townscape – Soundscape
18 - 27 augustus 2023 | Antwerpen

AMUZ en Laus Polyphoniae laten u met Antwerp. Townscape - Soundscape horen welke muziek er in de 15de en 16de eeuw in kerken en stadspaleizen klonk, en doet zo de  Antwerpse glorietijd weerklinken. Een wervelend zomerfestival met topartiesten zoals oa. Huelgas Ensemble, graindelavoix, Blue Heron, Sollazzo Ensemble, Collegium Vocale Gent en lezingen door Michael Pye en Wendy Wauters, op de mooiste concertlocaties: AMUZ, de historische kerken van de binnenstad en het Museum Plantin-Moretus.

Lunalia: You’ll never be alone anymore
22/4 – 07/05 | Mechelen

You’ll never be alone anymore is de titel van een compositie van Karel Goeyvaerts, één van de belangwekkendste componisten die België ooit voortbracht. Honderd jaar na zijn geboorte slaan Lunalia, I SOLISTI en andere partners de handen in elkaar om een waardige ode samen te stellen. I SOLISTI wordt daartoe ensemble in residentie. 

Musica Divina
21/09 - 08/10 | Kempen

Het Festival van Vlaanderen Kempen organiseert concerten in de abdijen, begijnhoven en kerken aan de start van het nieuw cultuurseizoen. Onder het festivalmotto ‘Zorgen voor elkaar’ brengt Musica Divina hemelse en helende muziek naar negen verschillende steden en gemeenten in de Kempen. 

Festival 20·21
Nazomer 2023 | Vlaams-Brabant

Festival 20·21 legt de exclusieve focus op de muziek van de 20ste en 21steeeuw. Naast het repertorium uit het nabije verleden, blikt het creatiefestival voor nieuwe muziek Transit vooruit op de muzikale toekomst.

Limburg B-Classic
05/02 – 24/08 | Tongeren

B-Classic wil de witruimte inkleuren met nieuwe combinaties van contexten, genres, tijdperken en ontwikkelingen en zo klassieke muziek een nieuw perspectief geven.