Ervaar de kracht van de Scheldevallei op festival STROOM

Ervaar de kracht van de Scheldevallei op festival STROOM

Met unieke voorstellingen, interessante discours en intieme oeverconcerten

Het gonst deze zomer opnieuw in de Scheldevallei, waar van 21 juni tot 14 juli opnieuw talloze culturele activiteiten aanmeren. STROOM, het festival met een hart voor duurzaamheid dat vorig jaar het levenslicht zag, maakt zich op voor een tweede editie vol verrassende en inspirerende evenementen. Met als rode draad: muzikale en artistieke performances die het duurzame en kwetsbare karakter van de Scheldevallei onder de aandacht brengen.

Van grootse outdoor concerten…

Binnen exact twee maanden is het zover: dan gaat festival STROOM van start met een sublieme bewerking van Shakespeares epische A Midsummer Night’s Dream. Tijdens de zomerzonnewende op 21 juni wordt het Donkmeer aan de evenementenhal in Berlare voor één nacht omgetoverd tot een romantisch liefdesspel, vertolkt door de acteurskoppels Tom Van Dyck en Alice Reijs en Koen De Graeve en Ariane van Vliet. Symfonieorkest Vlaanderen luistert het spektakel op met Mendelssohns feëerieke orkestmuziek. Op 24 juni maakt psychiater Dirk De Wachter zijn opwachting aan het kasteel van Bornem, waar hij dieper ingaat op de relatie van de mens tot de vier seizoenen. Tegen de achtergrond van die historische setting brengt BachPlus er de gelijknamige barokke hit van Vivaldi.

Met Dender Discover staat op 25 juni een actief programma op de festivalkalender. Op het snijpunt waar de Dender uitmondt in de Schelde, vindt een fietstocht langs drie bijzondere locaties plaats: het gebouw van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Dendermonde, het charmante kerkje in Vlassenbroek en het scheepvaartmuseum in Baasrode vormen het decor voor een reeks betoverende muzikale odes, boeiende geschiedenisverhalen en artistieke recyclage-experimenten. Op het prachtige Wijngoed Rhode in Melle vindt op 28 juni dan weer een zinnenprikkelende pairing tussen eigenzinnige klarinetmuziek en bruisende wijnen plaats. Het Nieuw Amsterdam Klarinet Kwartet brengt het concert letterlijk op smaak met kleurrijke wijnen, elk met een eigen verhaal. In de schilderachtige kasteeltuin van het pas gerenoveerde Kasteel Wissekerke in Kruibeke neemt het Gwen Cresens Black River Quartet het publiek op 29 en 30 juni mee op een tocht langs alle muzikale windstreken. Een jazzy ode aan het water met tijdloze klassiekers van Händel over Joni Mitchell tot Bruce Springsteen.

… tot kleinschalige events

Naast de outdoor concerten, vinden doorheen heel de festivalperiode ook een reeks discours plaats: diverse lezingen en debatten die zich concentreren rond actuele thema’s als drinkbare rivieren, eetbare natuur en de invloed van de (ge)tijden op de geologie van de Scheldevallei. Tijdens deze wandelingen in de Scheldevallei bieden experts inhoudelijke uitdieping en is er ook ruimte voor debat.

Daarnaast vaart het zeiljacht De Vrijbuiter – recentelijk omgedoopt tot de CO² neutrale STROOMboot - twee weken lang op de Schelde tussen Antwerpen en Gent om er elke dag in een andere gemeente aan te meren voor een gratis Oeverconcert. Vanop de oevers kan het publiek genieten van uiteenlopende concerten die op het dek van de boot plaatsvinden.  

Vlaanderen Vakantieland langs de Schelde

Om in te spelen op het toeristisch aanbod van de streek, is STROOM een strategische samenwerking aangegaan met Toerisme Scheldeland en Waasland. Creatieve arrangementen zorgen ervoor dat op vertoon van een STROOM ticket allerhande kortingen en extra's aangeboden worden door logiesuitbaters, musea en horeca. Met deze STROOMdeals speelt het festival haar rol als hefboom voor toerisme in de regio.

Focus op duurzaam en lokaal

Naast de initiatieven met de horeca, trekt STROOM haar lokale verankering ook door naar andere domeinen. Het werkt onder meer uitsluitend met lokale producten voor catering, waarbij gekozen wordt voor een minder vlees en een ruim vegetarisch aanbod voor het festivalteam, en levert voedseloverschotten aan buurtorganisaties. Leveranciers uit de regio staan in voor herbruikbare materialen op vlak van productie- en marketingmateriaal. Daarbij wordt gebruik gemaakt van digitale oplossingen opdat de ecologische afdruk van het festival tot een minimum wordt beperkt. Festivalbezoekers worden bovendien aangemoedigd om zich op een duurzame manier naar het de evenementen te begeven.

Sophie Detremmerie, festivalmanager STROOM: “Door de kennis en ervaring die we bij de eerste editie hebben opgedaan, kijken we met veel vertrouwen tegemoet naar een nog sterkere tweede editie die gedragen wordt door heel wat partners. We zijn trots dat we opnieuw een heel divers programma kunnen aanbieden op absolute toplocaties en ongerepte parels in de Scheldevallei. Met het kandidaat Nationaal Rivierpark Scheldevallei aan onze zijde hebben we bovendien een dankbare partner die mee haar schouders onder dit wijdverspreid festival zet om er samen een succes van te maken!”

KOOP TICKETS

~~~~~~~

Festival STROOM vindt plaats van 21 juni tot 14 juli 2023 op verschillende locaties langs de Schelde tussen Gent en Antwerpen. Alle info vind je terug op www.festivalstroom.be

 

Bekijk het verslag van TV-OOST over de voorstelling van Festival STROOM: