Dit was Gent Festival 2023

Dit was Gent Festival 2023

De 66ste editie van Gent Festival van Vlaanderen is ten einde. We doken in het oeuvre van grote componisten, presenteerden klinkende namen, gaven kansen aan opkomend talent en verkenden alternatieve muzikale horizonten. Twee weken lang ontvoerde de muziek ons naar The Other Side, naar de ontastbare en ongrijpbare kant van het muzikale spectrum.

Op meer dan 40 locaties in de stad mochten we maar liefst 35.000 bezoekers verwelkomen. Hartelijk dank aan jou om erbij te zijn! Dank ook aan onze vele partners, overheden en bedrijven, om het feest mee mogelijk te maken. En vooral hartelijk dank aan de 568 artiesten uit binnen- en buitenland die speciaal naar Gent afzakten. Zij waren het die ons allen ondergedompeld hebben in een tapijt van kleur, muziek en emotie.

Met het hele team kijken we er alvast naar uit om je volgend jaar opnieuw te mogen verwelkomen op Gent Festival!

Veerle Simoens
Festivaldirecteur

Gent Festival 2023 in beeld

London Philharmonic Orchestra wierp met Mahler's Vijfde Symfonie  een blik op muzikale essays over leven en dood, terwijl Faurés indringende Requiem ons met een engelenkoor een echo van het Paradijs voorschotelde.

Les Arts Florissants gaven samen met de nieuwste generatie dansers en barokzangers dan weer een verrassende hedendaagse invulling aan de 17de eeuwse komedie van Purcells betoverende The Fairy Queen. En op hun eigen manier namen cabaretiers Wim Helsen en Roy Aernouts ons mee langs de Gentse straten en monumenten.

Maar je kon op deze editie ook twee wereldpremières meemaken vanop de eerste rij: na tien jaar zag de kameropera van Frank Nuyts Cambio madre por moto eindelijk het levenslicht en werd je in het oratorium Apokalypsis van James Wood meegezogen in een immersieve muzikale totaalbeleving.

Bruno Philippe voltooide met de integrale Cellosuites van Bach een slopende marathon die van de muzikant een bovenmenselijke prestatie vergde, terwijl pianist Alexandre Tharaud een impressionante Satie, Debussy en Ravel uit zijn toetsen toverde.

Ook in de buitenlucht was het genieten van muziek. Op OdeGand weerklonk muziek van over de hele wereld in het hele stadscentrum en langs het water. En tijdens Whispering Leaves openden de verborgen Gentse stadstuinen uitzonderlijk hun deuren voor een reeks intieme nazomerconcerten.

Gent Festival werd afgesloten met de Nacht van de Verbeelding. In het S.M.A.K., MSK en GUM werden we  overgeleverd aan de hersenspinsels van creatievelingen, kunstenaars en performers. Na zonsondergang werd het museumkwartier een vrijplaats voor de kunsten waar de grenzen tussen dans, muziek, schilderkunst, theater en wetenschap vervaagden om de verbeelding over alle artistieke vlakken heen te laten spreken.

Méér Festival?
Nog tot 24 november welkom in heel Oost-Vlaanderen!

Nog tot 24 november strijkt het Festival neer op verschillende locaties in Oost-Vlaanderen, waar de festivalspirit nog verder nazindert.

Duo Quetzal brengt traditionele Zuid-Mexicaanse muziek in een intieme en persoonlijke setting. En de vijf houtblazers van Dianto Reed Quintet gaan op zoek naar hun Spaanse roots. Ze laten zich op hun tocht leiden door de ‘duende', een onvertaalbaar Spaans woord dat associaties oproept met de kracht en de passie van de flamenco.

Rijzende vioolster Jiska Lambrecht speelt een programma waarin de Belgische componist Mathias Coppens schouder aan schouder staat met drie reuzen van het repertoire voor viool solo. Zefiro Torna brengt op hun beurt oorstrelende pareltjes van muzikale miniatuurkunst die erg in de gading vielen bij het Bourgondische hof. Ze maken de brug van de middeleeuwen naar de vroege renaissance.

Tijdens Wolf gaat illustrator Emilie Lauwers een gevecht aan met de inkt en (sch)etst live een graphic novel. Een uniek ‘getekend concert’ voor de hele familie, dat is geïnspireerd door de muziek van Mozart. En de jonge strijkers van Sonoro Quartet verkennen enkele beklijvende werken over lijden en dood.

Ontdek het Festival in Oost-Vlaanderen

En wat vond #JongFest van Gent Festival?

Tijdens de voorbije festivaleditie nodigden we een aantal jongeren uit om hun licht te laten schijnen op ons Festival en hen van dichtbij mee te betrekken bij onze werking en organisatie.

Met dit jongerentraject willen we jongeren (18-23 jaar) de kans geven om zich onder te dompelen in de rijke wereld van (klassieke) muziek. Jonge mensen zijn de toekomst van Gent Festival en we willen hen de kans bieden om in contact te komen met muziekgenres die ze misschien anders niet zouden verkennen. Het was een boeiend traject waar de deelnemers met veel enthousiasme op terugblikken. Met hun feedback gaat Gent Festival aan de slag om jongeren nog meer te enthousiasmeren voor muziek.

“Het was interessant om met een diverse, kleine en hechte groep mensen te brainstormen over muziek en de werking van het festival, om heel het festival mee te maken en van concerten te  genieten en zeker ook om de werking achter de schermen te zien. Het vast personeel van het Festival heb ik zo ook leren kennen en het was top hoe verwelkomend zij allemaal naar ons toe waren.” - Renaat

“JongFest bood me niet alleen de kans om artiesten te ontmoeten en optredens bij te wonen, maar ook om praktische vaardigheden te ontwikkelen in de culturele sector. Deze ervaring heeft mijn begrip van kunst en cultuur verdiept en heeft me enthousiast gemaakt om mijn creatieve reis voort te zetten.” - Buse