De Nacht van de Verbeelding

De Nacht van de Verbeelding

Een piano die beelden genereert? Of een balletdanser die al dansend een schilderij maakt? Zingende planten? Beethoven gescratcht op draaitafels? Niets is te gek voor de Nacht van de Verbeelding op 29 september 2023. Bij zonsondergang veranderen het MSK, het S.M.A.K. en het GUM in een vrijplaats voor de kunsten. Bezoekers kunnen vrij ronddwalen in de hersenspinsels van uiteenlopende creatievelingen, kunstenaars en performers.  

Op 29 september geeft Gent Festival van Vlaanderen de verbeelding ruim baan. In de drie musea van het Gentse museumkwartier vinden tal van performances plaats, en zijn tot de verbeelding sprekende installaties te zien.  

De verbeelding overstijgen 

Tijdens de tweede editie van de Nacht van de Verbeelding vervagen de grenzen tussen stijlen en genres en worden gangbare kunstvormen naar een andere dimensie verwezen. In het S.M.A.K., GUM en MSK zijn tijdens de Nacht dé plek bij uitstek om de verbeelding te laten spreken over de artistieke vlakken heen.  

Van dans en muziek tot performances en installaties 

De Nacht van de Verbeelding vormt onder meer het toneel voor de première van Somniloquy: een symbiose tussen dans, muziek en schilderkunst. Ook Beethoven klinkt doorheen de musea, maar op een manier die zijn eigen verbeelding overstijgt: met opnames die gescratcht worden op platendraaiers door BL!NDMAN [strings]. 

© Danny Willems

Tijdens Impromenades krijgt het publiek de kans om schilderijen uit te kiezen waarbij live een soundtrack geïmproviseerd wordt door een samenspel van viool, vibrafoon en zang. Een zingend parlement vormt op zijn beurt de basis voor een installatie van voorbijtrekkende klanklandschappen van muziek en natuurgeluiden van over de hele wereld.  

Ooit al willen weten hoe Shakespeare zou klinken in het Vlaams? Op Late Night Avant-Garde leest Stefaan Degand vertalingen van zijn oude sonnetten voor alsof ze voor het eerst weerklinken, in de ongedwongen sfeer van een bruine kroeg. Casco Phil wisselt de eeuwenoude klinkdichten af met korte concerten, waarin alle vooroordelen van hedendaagse muziek overboord worden gegooid. 

© Maureen De Wit

Geavanceerde technologie en elektronische muziek worden gerijmd met het ouderwetse harmonium in Le Pianographe, een uitvinding van de Franse broers Florent en Romain Bodart. Het publiek wordt aangemoedigd om de Pianographe te bespelen en zo niet alleen geluid, maar ook beeld te produceren. Ook de Belgische première van RUMOR // Unfolding Futures door het collectief playField staat op de planning tijdens de Nacht van de Verbeelding. In het GUM worden de bezoekers uitgenodigd om zich hun best mogelijke toekomst voor te stellen. Die visioenen worden ter plekke door AI gebundeld in één gemeenschappelijk toekomstperspectief. Maar wat als blijkt dat de een zijn droom, de ander zijn nachtmerrie is?  

Naast het artistieke gedeelte is er ook aandacht voor verrassende culinaire ontdekkingen en uitgebreide bar. Wat er aan het slot de Nacht te beleven valt, zal de organisatie binnenkort onthullen.  

De Nacht van de Verbeelding komt uit de koker van Gent Festival van Vlaanderen, het jaarlijkse muziekfestival dat plaatsvindt in september. Een ticket voor De Nacht geeft je toegang tot de drie musea en alle performances en installaties.


Het volledige programma is beschikbaar op nachtvandeverbeelding.be
Tickets kosten € 34. -26-jarigen krijgen een studentenkorting van € 17.

In samenwerking met S.M.A.K., MSK en GUM

Info & tickets