Menu

Aftellen tot zaterdag!

 

Beste Festivalvriend,

1 maart 2020, zowat een lichtjaar geleden…  
Samen met het team legde ik de laatste hand aan wat de muzikale inhoud van onze 63ste  editie zou worden. Om en bij de 150 concerten stonden in de steigers, met ronkende namen op de affiche en met gedurfde artistieke keuzes. Fier waren we, en reikhalzend keken we uit naar het moment waarop we jullie, ons publiek, alles zouden presenteren.  
 
Maar ineens ging het licht uit. Verbaasd keken we aan tegen dat nieuwe, dagelijkse gezelschap: Covid-19. Nadat het stof van de eerste kritieke weken was neergedaald maakten we de balans op van de situatie. Veel collega’s moesten hun op korte termijn geplande activiteiten per direct annuleren. Voor de activiteiten die ná de zomer zouden plaatsvinden, waren verschillende scenario’s denkbaar.  
 
Gent Festival koos voor actie. Het programma voor 2020 werd integraal naar 2021 verplaatst en met veel enthousiasme en creativiteit begonnen we aan een nieuwe, aangepaste versie, met het accent op klein, lokaal en corona-proof.  
 
Vandaag bevinden we ons ergens tussen stilte en muziek. Er kan al veel, maar nog niet alles. We balanceren, wikken en wegen. We wíllen wel, maar durven we al? Ons brein heeft op korte tijd massa’s wetenschappelijke input gekregen. Overspoeld zijn we, door cijfers en curves, kleurencodes en grafieken, analyses en voorspellingen. Meer dan ooit voelen we aan hoezeer óók onze ziel zijn voeding nodig heeft. We hebben nood aan fantasie en verbeelding, we snakken naar emotionele input. Laat dat het punt zijn waarop de Kunsten zich aandienen. En wij als Festival, wij bestáán om u die in grote, overvloedige hoeveelheden te laten beleven.  
 
Gent Festival van Vlaanderen gaat de geschiedenisboeken in als de editie met de meest explosieve voorbereiding, maar ongetwijfeld ook als de kleine, fijne editie met de grootst mogelijke impact. 

Laat Pärt of Beethoven je bij de hand nemen en geniet van jouw Festival!

Veerle Simoens, Directeur
en het hele team van Gent Festival van Vlaanderen

 

* * *

Gent Festival van Vlaanderen 2020 gaat van start op zaterdag 19 september. Klik hier voor de volledige programmatie.

 

* * *

Lees onze digitale Festivalbrochure!

Wil je graag nog meer te weten komen over Gent Festival 2020 en de artiesten die je dit jaar in vervoering zullen brengen?  Blader dan zeker door onze digitale Festivalbrochure!

Heb je liever een brochure in de bus? Ook dat kan! Klik hier om je gegevens te verzenden, en we versturen je zo snel mogelijk een exemplaar.