Menu
Listen to the Lamb!

Bijlokesite

Gent Festival laat het Lam Gods tot leven komen zoals dat nog nooit eerder werd gedaan. Van Opera Ballet Vlaanderen tot Kunstencentrum Vooruit en van CirQ tot Democrazy: twaalf Gentse cultuurinstellingen laten een bont gezelschap van musici en kunstenaars de twaalf panelen van Van Eycks wereldberoemde meesterwerk muzikaal vertalen.

Het resultaat wordt een grote diversiteit aan muziekgenres en bezettingen, van klassieke muziek en jazz tot electronics en wereldmuziek, gebracht door zowel intieme als grotere ensembles en door middel van performances en installaties. Voor elk wat wils!

De twaalf gloednieuwe uitvoeringen vormen één samenhangend geheel en zullen gepresenteerd worden op de Bijlokesite. Als bezoeker leg je je eigen parcours af tussen de twaalf verschillende acts, die verspreid over de hele site plaatsvinden.

Bij wijze van finale brengt Bl!NDMAN een ode aan het volledige veelluik met een concert in de Sint-Pieterskerk.

Kortom, het wordt een prachtig slotstuk van de 63e editie van Gent Festival en een hoogtepunt in de kalender van het Van Eyck-jaar!

LINE-UP
¯¯¯¯¯¯¯¯¯

✦ B.O.X, Dez Mona en Utopia
van Muziekcentrum De Bijloke
De Pelgrims

De avontuurlijke ‘baroque band’ B.O.X slaat de handen in elkaar met Dez Mona en Ensemble Utopia. Uit de verschillende invalshoeken ontstaat een nieuwe collectieve muzikale uiting.

✦ Peenoise
van Democrazy
Adam

Tijdens de lockdown schreven de broers van Peenoise een compositie geïnspireerd op het paneel van Adam, en in het bijzonder op het tafereel van de broedermoord die wordt uitgerekt tot een twintig minuten durend experiment met muziek en beeld.  

✦ Mattias De Craene & Rien Coorevits
van Gent Jazz
Eva   

Gentse saxofonist Mattias De Craene creëert samen met videokunstenaar Rien Coorevits een performance rond het paneel van Eva. Het resultaat is een audiovisuele trip naar de donkere sferen van het aards paradijs. 

✦ Velma Spell
van Kunstencentrum Vooruit
Maria   

Velma Spell – dit zijn Liew Niyomkarn en Inne Eysermans – combineert geluid, muziek, tekst, objecten, devices en de omgeving. Hier richten ze zich op het paneel van Maria.

✦ Osama Abdulrasol
van Handelsbeurs
De zingende engelen

Componist, musicus en videokunstenaar Osama Abdulrasol is vooral bekend als virtuoos op de Midden-Oosterse qanun. Hij componeerde hij een suite geïnspireerd op het paneel van De zingende engelen.    

✦ Jean Delouvroy
van Opera Ballet Vlaanderen
God de Vader

De Belgische componist Jean Delouvroy neemt tijdens Deus universalis het paneel met God de Vader voor zijn rekening. Vooraf opgenomen muziek, uitgevoerd door orkest en koor van Opera Ballet van Vlaanderen, wordt vermengd met Midden-Oosterse invloeden en Grieks-Byzantijnse echo’s.   

Concept & compositie - Jean Delouvroy (i.o.v. Opera Ballet Vlaanderen)

Choreografie & performance - Taichi Sakai

✦ GAME
van KASK & Conservatorium
De rechtvaardige rechters

Musici van het hedendaagse muziekensemble GAME van het conservatorium gaan op zoek naar verloren klanken. Fragmenten van vijftiende-eeuwse polyfone werken dienen als vertrekpunt van een eigentijdse reconstructie van een (voorgoed) verloren origineel.  

✦ CirQ
De ridders van Christus

Het onorthodoxe productiehuis CirQ nodigt enkele van hun spitsbroeders uit om het paneel van De Ridders van Christus te vertalen. Zerichten een banket op waarbij de performers in zes speeches hun bevindingen met elkaar en met het publiek delen.   

✦ Victoria Deluxe
De aanbidding van het lam

Victoria Deluxe bouwt onder leiding van kunstenaar Klaas De Roo een nieuw lam dat ze LAM GENTS dopen en in de vorm van een installatie op 3 oktober op de Bijlokesite zal landen.

✦ De Propere Fanfare
van De Vieze Gasten
Johannes de Doper

De Propere Fanfare is een bont gezelschap van muzikanten verbonden met de Gentse Brugse Poort. Hier maken ze – getooid in kleur- en fantasierijke kostuums – een ode aan Johannes de Doper. 

✦ Picea Orientalis o.l.v. Shalan Alhamwy
van De Centrale
De Kluizenaars

Maria Magdalena, te vinden op het paneel van De Kluizenaars, vormt de inspiratiebron voor componist en Shalan Alhamwy en zijn Picea Orientalis. Ze spelen een nieuwe compositie, geïnspireerd op de Assyrische traditie uit het noordoosten van Syrië.  

✦ SPECTRA
van Gent Festival van Vlaanderen
De musicerende engelen

In de verbeelding van SPECTRA onder leiding van Filip Rathé spelen van Eycks Musicerende engelen de prachtige Dufay-Bearbeitungen van de Duitse componiste Isabel Mundry. 

▼ Klik op onderstaande afbeelding voor het volledige uurrooster

 


Voor meer info over Listen to the Lamb! : bekijk hier onze folder.

Uitvoerders

Osama Abdulrasol (Handelsbeurs Concertzaal)

Picea Orientalis o.l.v. Shalan Alhamwy (De Centrale)

Mattias De Craene & Rien Coorevits (Gent Jazz)

Velma Spell (Kunstencentrum Vooruit)

 Jean Delouvroy en Taichi Sakai (Opera Ballet Vlaanderen)

 De Propere Fanfare (Bij'De Vieze Gasten)

SPECTRA (Gent Festival van Vlaanderen)

Peenoise (Democrazy)

B.O.X, Dez Mona & Utopia (Muziekcentrum De Bijloke)

GAME (KASK & Conservatorium)

Victoria Deluxe

CirQ

BL!NDMAN

 

Locatie

De Bijlokesite haalde dit jaar het prestigieuze label Flanders Heritage Venue binnen! U kunt de ingrijpende transformaties van de site bewonderen tijdens uw bezoek aan Listen to the Lamb!

Corona info

Ontdek hier onze maatregelen voor Covid-19