Le salon de Proust - Lezing: Proust de melomaan

Le salon de Proust - Lezing: Proust de melomaan

Afgelopen
Time 19.15u
Club Falligan

Du côté Kouter

In het universum van À la recherche du temps perdu speelt de muziek, net als de schilderkunst en de literatuur overigens, een belangrijke rol. Proust was een uitgesproken melomaan. Hij kende de nieuwe muziek van zijn eigen tijd, die van Debussy bijvoorbeeld, en was bevriend met musici en componisten. Hij hield ook van de muziek van het verleden, bijvoorbeeld van de late kwartetten van Beethoven. Op ironische wijze was ‘la petite phrase’ van de fictieve componist Vinteuil een belangrijk leitmotiv in het werk van de schrijver die juist bekend staat om zijn extreem lange frasen. Festivaldramaturg Jan Van den Bossche neemt je mee in de muzikale smaak van Proust en de muzikaliteit van zijn oeuvre. Een must voor elke Proust-liefhebber!

Honderd jaar geleden overleed Marcel Proust, de schrijver van de grensverleggende romancyclus À la recherche du temps perdu. Gent Festival nam die verjaardag als aanleiding om De Tijd tot thema van deze editie te maken. Le salon de Proust is een dag vol concerten waarin de muziek klinkt die Proust inspireerde, maar ook vol ontmoetingen waarin we ingaan op Prousts liefde voor de muziek, de kunstvorm die als geen ander met het fenomeen ‘tijd’ vervlochten is.  

Het hele programma vindt plaats du côté Kouter, in enkele prachtig bewaarde salons aan en rond het schitterende plein in het centrum van Gent. 

Uitvoerders

Jan Van den Bossche, festivaldramaturg