Le salon de Proust - La sonate de Vinteuil

Le salon de Proust - La sonate de Vinteuil

Afgelopen
Time 20.30u
Opera Gent - Lullyzaal

Du côté Kouter

Proust kende de muziek in zijn À la recherche du temps perdu een belangrijke rol toe. Dat wordt het meest concreet in het personage van de componist Vinteuil. Diens ‘petite phrase’ vervult een sleutelrol in het liefdesleven van Charles Swann en vormt een leitmotiv doorheen de hele cyclus. Voor de sonate van Vinteuil worden door de Proust-kenners diverse werken als mogelijk model genoemd. Een van de mogelijke kandidaten is de Eerste vioolsonate van Gabriël Fauré. 

Violist Bart Vandenbogaerde, de Belgische concertmeester van de Bamberger Symphoniker, blijft voor dit recital enkele dagen langer in ons land. Hij werd opgeleid in de Belgisch-Franse traditie van Vieuxtemps en Ysaÿe. Fauré is zijn thuisland! Daarnaast speelt hij ook de Tweede vioolsonate van Brahms, waarin de Franse musicoloog Georges Kan precies de petite phrase herkend lijkt te hebben.

Honderd jaar geleden overleed Marcel Proust, de schrijver van de grensverleggende romancyclus À la recherche du temps perdu. Gent Festival nam die verjaardag als aanleiding om De Tijd tot thema van deze editie te maken. Le salon de Proust is een dag vol concerten waarin de muziek klinkt die Proust inspireerde, maar ook vol ontmoetingen waarin we ingaan op Prousts liefde voor de muziek, de kunstvorm die als geen ander met het fenomeen ‘tijd’ vervlochten is.  

Het hele programma vindt plaats du côté Kouter, in enkele prachtig bewaarde salons aan en rond het schitterende plein in het centrum van Gent. 

Uitvoerders

Bart Vandenbogaerde, viool
Margarita Höhenrieder, piano
 

Programma

Gabriel Fauré - Vioolsonate nr. 1 in A majeur
Johannes Brahms - Vioolsonate nr. 2 in F majeur