Le salon de Proust - Francks 'cellosonate' door een laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2022

Le salon de Proust - Francks 'cellosonate' door een laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2022

Koop tickets€ 25,00
Time 14.30u
Cercle royal artistique et littéraire - auditorium

Du côté Kouter

Een van de meest genoemde modellen voor de sonate van Prousts fictieve componist Vinteuil is de beroemde Sonate voor viool van César Franck, wiens 200ste geboortedag we dit jaar vieren. We laten de sonate spelen door een van de laureaten van de Koningin Elisabeth Wedstrijd Cello 2022. In de prachtige, door de componist zelf geautoriseerde versie voor cello en piano dus. Volgens sommigen is die nog mooier dan het origineel. Er wordt zelfs beweerd dat het werk door Franck oorspronkelijk voor cello bedoeld was... 

Honderd jaar geleden overleed Marcel Proust, de schrijver van de grensverleggende romancyclus À la recherche du temps perdu. Gent Festival nam die verjaardag als aanleiding om De Tijd tot thema van deze editie te maken. Le salon de Proust is een dag vol concerten waarin de muziek klinkt die Proust inspireerde, maar ook vol ontmoetingen waarin we ingaan op Prousts liefde voor de muziek, de kunstvorm die als geen ander met het fenomeen ‘tijd’ vervlochten is.  

Het hele programma vindt plaats du côté Kouter, in enkele prachtig bewaarde salons aan en rond het schitterende plein in het centrum van Gent. 

Foto: © Corbis

Uitvoerders

Laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor Cello 2022

Programma

César Franck - Cellosonate in A majeur