The ECMA Project

The ECMA Project

Afgelopen
Time 19.00u
MIRY Concertzaal

Sublieme kamermuziek

De European Chamber Music Academy is een in Wenen gevestigde, internationale organisatie die de jongste garde kamermuziektalent koppelt aan leden van wereldvermaarde ensembles. Drie dagen lang waren drie ensembles bij ons te gast en werkten ze samen met enkele grote namen uit de wereld van de kamermuziek aan hun repertoire. Nu staan ze te trappelen om het resultaat van al dat harde werken te laten horen in vier originele en verrassende programma’s. Dit is Europa’s toekomst op het gebied van de kamermuziek! 

Foto: © Studio Cui Cui

Dit concert kan je bijwonen met je UiTPAS omruilvoordeel. Klik hier voor meer info. 

Uitvoerders

Trio Pantoum
Het Trio Pantoum werd opgericht in 2016, toen de drie jonge musici elkaar aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse van Parijs ontmoetten. Spelvreugde en passie op het podium, dat is wat ze uitstralen. Bij de ECMA worden ze onder meer begeleid door Hatto Beyerle, Patrick Jüdt en de leden van het Talich Quartet. In Gent spelen ze het Tweede pianotrio van Camille Saint-Saëns, een van de grote meesterwerken uit het repertoire. Saint-Saëns breidde de klassieke vierdelige structuur uit met een vijfde deel. Het is een groot werk waarin Saint-Saëns volgens een criticus al zijn wijsheid en ervaring verwerkte. 

Trio Ernest
Het Trio Ernest werd in 2019 opgericht in Genève en trad al op in heel Europa. Als ensemble resideren ze in de Koninklijke Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze gecoacht worden door Miguel da Silva, Jean-Claude Vanden Eynden en het Artemis Kwartet. Sinds 2021 maken ze deel uit van de ECMA. Ze brengen een trio mee van de negentiende-eeuwse Zweedse componiste Amanda Maier. Maier studeerde ook viool en was de eerste gediplomeerde vrouwelijke dirigent. Heel typisch voor te tijd waarin ze leefde, legde ze haar muzikale carrière stil zodra ze getrouwd was. Ze overleed op jonge leeftijd aan de gevolgen van tuberculose. Eeuwig zonde voor de muziekgeschiedenis want haar pianotrio barst van de romantische energie. 

Nerida Quartett
Het Nerida Quartett, opgericht in 2018, ontleent zijn naam aan de Nereiden, de zeenimfen uit de Griekse mythologie. Sinds 2021 maken ze deel uit van ECMA. In Gent spelen ze Black Angels, een werk voor ‘electric string quartet’ van de Amerikaanse avant-gardecomponist George Crumb. Als datum gaf hij aan: ‘Vrijdag de dertiende, maart 1970 (in tempore belli)’. Dat is een verwijzing naar de oorlog in Vietnam, waarvoor dit werk een klaagzang is. Crumb citeert ook een passage uit Schuberts beroemde kwartet Der Tod und das Mädchen. Behalve de elektrische strijkers schrijft Crumb ook kristallen glazen en twee tam-tam gongs voor. De compositie kreeg als ondertitel Thirteen Images from the Dark Land, en is volgens de componist een parabel over onze getormenteerde hedendaagse wereld. 

Programma

19u00: Trio Pantoum
Camille Saint-Saens - Pianotrio nr. 2 in e mineur

19u45: Nerida Quartett
Georges Crumb - Black Angels

20u30: Trio Ernest
Amanda Maier - Pianotrio in Es majeur

21u15: Trio Pantoum & Nerida Quartett
César Franck - Pianokwintet in f mineur