Le salon de Proust - In search of lost time

Le salon de Proust - In search of lost time

Afgelopen
Time 17.30u
Opera Gent - Lullyzaal

Du côté Kouter

Pianist Jan Michiels en componist Juan Parra Cancino duiken in de wereld van Marcel Proust en zijn bijzondere kijk op de beleving van de tijd en de rol van de herinnering in ons leven. Beelddramaturge en VJ Lise Bruyneel doorspekt het geheel met filmmateriaal uit de vroege 20ste eeuw en hedendaagse beelden. Er klinkt muziek uit Prousts omgeving, van bijvoorbeeld Claude Debussy en Gabriel Dupont, maar ook werk van componisten die Proust bewonderde, zoals Robert Schumann en Richard Wagner. Of muziek die op poëtische wijze bij Prousts oeuvre aansluit, zoals György Ligeti en Györgi Kurtág. Het wordt een net van herinneringen en associaties dat de wereld van Proust oproept en hem tegelijkertijd verbindt met de onze, in een spannende dialoog tussen solo piano, live electronics en live video. 

Honderd jaar geleden overleed Marcel Proust, de schrijver van de grensverleggende romancyclus À la recherche du temps perdu. Gent Festival nam die verjaardag als aanleiding om De Tijd tot thema van deze editie te maken. Le salon de Proust is een dag vol concerten waarin de muziek klinkt die Proust inspireerde, maar ook vol ontmoetingen waarin we ingaan op Prousts liefde voor de muziek, de kunstvorm die als geen ander met het fenomeen ‘tijd’ vervlochten is.  

Het hele programma vindt plaats du côté Kouter, in enkele prachtig bewaarde salons aan en rond het schitterende plein in het centrum van Gent. 

Foto: © Imagno/Getty

Uitvoerders

Jan Michiels, piano
Juan Parra Cancino, live electronics
Roel Van Berckelaer, scenografie
Lise Bruyneel, live video
 

Programma

Muziek van onder meer Debussy, Couperin, Schumann en Ligeti