In de geest van Schönberg 

In de geest van Schönberg 

Afgelopen
Time 20.30u
Opera Gent - Lullyzaal

Musikalische Privataufführung door Het Collectief

In 1918 richtte Arnold Schönberg samen met een groepje verwante zielen vlakbij Wenen de Verein für Musikalische Privataufführungen op. Deze vereniging bracht een select publiek van leden samen om – afgeschermd van vijandige pers – te proeven van de nieuwe, hedendaagse muziek. Omdat de Verein niet over een groot orkest beschikte, werden de werken voor deze privé-concerten aangepast naar arrangementen voor kleinere ensembles. 

Samen met Het Collectief blazen we dit notoire initiatief op weergaloze wijze nieuw leven in. Het vijfkoppig kamermuziekensemble brengt een aantal baanbrekende werken die honderd jaar geleden ook op het programma stonden, zoals Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune en Schönbergs Kammersymphonie opus 9, in een arrangement van Anton Webern. Verder weerklinkt ook Schönbergs intrigerende Verklärte Nacht, in een prachtig arrangement voor pianotrio van Eduard Steuermann.

★ 19:30 - Concertinleiding door festivaldramaturg Jan Van den Bossche
gratis toegang voor tickethouders van het concert

 

Uitvoerders

Het Collectief
Wibert Aerts, viool
Julien Hervé, klarinet
Thomas Dieltjens, piano
Toon Fret, fluit
Martijn Vink, cello

Programma

Claude Debussy - Prélude à l'après midi d'un faune (arr. Tim Mulleman)
Arnold Schönberg - Kammersymphonie nr. 1 in E majeur (arr. Anton Webern)
Arnold Schönberg - Verklärte Nacht (arr. Eduard Steuermann)

Corona info

Wij organiseren dit evenement volgens de coronamaatregelen die op dat moment zullen gelden. Wij organiseren dit evenement volgens de coronamaatregelen die op dat moment zullen gelden. Gent Festival zal ook voor elk concert gebruik maken van het Covid Safe Ticket. Opgelet: als je dit Covid Safe Ticket niet kan voorleggen op je smartphone of via een officieel document zal je geen toegang krijgen tot de voorstelling. Meer informatie over het Covid Safe Ticket, waar je het moet gebruiken en hoe het werkt vind je terug op onze COVID-pagina.