Menu
Für Jan van Eyck - Wereldpremière Arvo Pärt

Sint-Baafskathedraal & Sint-Jacobskerk

Collegium Vocale Gent, het wereldberoemde ensemble van Philippe Herreweghe, viert tijdens de komende editie van Gent Festival van Vlaanderen uitgebreid zijn vijftigste verjaardag. Ze bijten de spits af met een prachtig programma voor koor en orgel, met muziek van Monteverdi, Pärt, Bruckner en Messiaen.

Als kers op de verjaardagstaart brengen ze de wereldpremière van Für Jan van Eyck, een gloednieuw werk voor koor en orgel dat de componist Arvo Pärt schreef in opdracht van Stad Gent. Aanleiding was natuurlijk het themajaar OMG! Van Eyck was here, waarin de schilder en zijn meesterwerk, De Aanbidding van Lam Gods, centraal staan. Het schilderij was ook de inspiratiebron voor de nieuwe compositie.

De uit Estland afkomstige Arvo Pärt (1935) creëert met zijn doorgaans religieus geïnspireerde muziek een volledig eigen klankwereld. Hij is wereldwijd een van de meest uitgevoerde hedendaagse componisten.

 

De concerten die doorgaan in de Sint-Jacobskerk, werden mogelijk gemaakt dankzij een partnership met www.jacobusgent.be.

Programma

Arvo Pärt - Annum per annum

Claudio Monteverdi - Uit Missa a quattro voci da cappella: Kyrie

Anton Bruckner- Locus iste

Claudio Monteverdi - Uit Missa a quattro voci da cappella: Sanctus-Benedictus en Agnus Dei

Anton Bruckner - Os justi

Arvo Pärt - Für Jan van Eyck (wereldcreatie)

Olivier Messiaen - Dieu parmi nous

Uitvoerders

Collegium Vocale Gent
Maude Gratton, orgel
Philippe Herreweghe, dirigent

Wachtlijst - Für Jan van Eyck

Wanneer je je aanvraag verstuurt, ga je akkoord met de verwerking van je gegevens zoals vermeld in onze privacy policy