Zijderoute

Zijderoute

Afgelopen
Time 16.00u
Wortegem-Petegem

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin Trio 
Langs de zijderoute

In het samenspel van Vardan Hovanissian en Emre Gültekin weerklinkt de verzoening tussen twee volkeren aan de hand van de weemoedige maar hoopvolle klanken van de Armeense duduk en de subtiele harmonieën van de saz, het emblematische instrument van Turkije. Hun tweede album Karin, de Armeense naam van de stad Erzurum, gelegen in het huidige Turkije, verwijst naar de geboorteplaats van de grootvader van Vardan, een van de 200 overlevenden van de Armeense genocide. Het album verwijst naar het oorspronkelijke, kosmopolitische Karin, een levendige ontmoetingsplaats van culturen langs de zijderoute. Het duo verkent niet alleen de verwantschap tussen Armenië en Turkije, maar ook die van de muzikale rijkdom die in deze woelige regio op de rand van Europa en Azië te vinden is met Georgië, Iran en de Koerden.

Organistatie: Gemeentelijke Adviesraad Cultuur en Cultuurdienst Wortegem-Petegem

Foto: © Dieter Telemans

Uitvoerders

Vardan Hovanissian is gespecialiseerd in traditionele Armeense houtblaasinstrumenten. Zijn hoofdinstrument is de duduk, een dubbelrietinstrument dat dateert van de 5e eeuw voor Christus en met zijn warme, diepmenselijke klank de ziel van Armenië als geen ander uitademt. Daarnaast bespeelt Vardan ook de shvi, een Armeense herdersfluit en de klarinet. Geworteld in de Armeense traditionele muziek slaat hij moeiteloos bruggen naar muziek uit nabijgelegen regio’s als Turkije en Syrië, en naar Europese folk en jazz.  

Emre Gültekin, geboren in La Louvière, ontdekte muziek en poëzie via zijn vader, Lütfü Gültekin, wiens composities een belangrijke rol spelen in het Turkse folk-repertoire. Hij bespeelt de saz, een langhalsluit waaruit de meest subtiele harmonieën worden getoverd. Het instrument baande zich een weg doorheen het Midden-Oosten tot in Siberië maar kwam in Anatolië tot volle bloei kwam, met meesters als Talip Ozkan en Mustafa Karaçeper, die hun kunst aan Emre doorgaven. Hij werkt graag samen met muzikanten met uiteenlopende achtergrond en speelt in groepen als Blindnote en zijn familiegroep Gültekinler. Hij is daarnaast werkzaam als geluidsingenieur, en componeert sinds enige tijd ook filmmuziek.

Vardan Hovanissian, duduk 
Emre Gültekin, saz & zang 
Marat Jeremian, dhol (percussie) 

Locatie

Sint-Pietersstoelkerk, Moregem
Moregemplein 20
9790 Wortegem-Petegem