Tsjaikovski's Geheim

Tsjaikovski's Geheim

Afgelopen
Time 19.00u
Zomergem

Tsjaikovski’s geheim 
Desguin Kwartet

Tsjaikovski is wereldwijd de meest geliefde Russische componist aller tijden. Vanuit zijn grote bewondering voor onder meer Mozart en Mendelssohn, wist hij de Russisch ziel te verbinden met de West-Europese traditie. Als componist en dirigent reisde hij de wereld rond en zijn muziek is geliefd van Tokio tot New York.  

Naast zijn succes en glorie droeg Tsjaikovski ook een geheim met zich mee: een deel van zichzelf dat hij zo lang mogelijk verborgen probeerde te houden. Homoseksualiteit was in de negentiende eeuw in talrijke landen nog verboden, ook in West-Europa. In Rusland hadden homoseksuelen ook met een sterke maatschappelijke afkeer te maken. 

Pjotr stierf geheel onverwacht op 53-jarige leeftijd. Officieel bezweek hij aan de gevolgen van cholera, maar daar is niet iedereen zo zeker van. Tot op vandaag blijft de ware toedracht van zijn dood onzeker, of eerder … een geheim. Deze voorstelling biedt een toegankelijke inkijk in het leven van een groot componist, met meeslepende melodieën die iedereen herkent. Vlaams topacteur Vic De Wachter kruipt in de huid van Tsjaikovski, die het publiek in vertrouwen neemt en in zijn hart laat kijken. Pianist Florestan Bataillie die tevens de tekst geschreven heeft en het Desguin strijkkwartet dompelen de luisteraars onder in een warm bad vol Russische hartstocht. 

Organisatie: Martinusgilde Zomergem

Foto: © Kevin De Borger

Uitvoerders

Wolfram Van Mechelen, viool 
Ludovic Bataillie, viool 
Rhea Vanhellemont, altviool 
Pieter-Jan De Smet, cello 
Florestan Bataillie, cello 
Vic De Wachter, verteller

Locatie

Sint-Martinuskerk
Markt
9930 Zomergem