Menu
Beethoven 5 met solisten van het Symfonieorkest van De Munt

Oude Vismijn

Bekijk hier het programmaboekje

Met tachtig man sterk op een podium samen strijken en blazen zit er nog even niet in. Maar geen nood! We hebben alle grote orkesten van Belgische bodem uitgenodigd om tijdens het Festival hun kernrepertoire uit te voeren in aangepaste bezetting.

Niets minder dan alle negen symfonieën van de jarige Ludwig van Beethoven staan op het programma. Ook in zijn tijd was er een zeer levendige cultuur van kamermuziekbewerkingen van groot repertoire, waarmee de muziekliefhebber zelf aan de slag kon.

 

Vijf strijkers van het Symfonieorkest van de Munt nemen de imposante en iconische vijfde symfonie voor hun rekening. Zij spelen deze magistrale 'symfonie der symfonieën' in een bewerking van de hand van Carl Friedrich Ebers, een exacte tijdgenoot van Beethoven. Hij bewerkte de symfonie drie jaar na de dood van de componist voor strijkkwintet. In deze ‘reductie’ komt de geniale structuur van het werk, ontvouwd vanuit de vier noten van het overbekende openingsmotief, misschien nog beter tot zijn recht dat in het origineel!
 

 

Programma

Ludwig van Beethoven – Uit Strijkkwintet in C majeur: deel 2, Adagio molto espressivo

Ludwig van Beethoven - Symfonie nr. 5 in c mineur in een bewerking voor kwintet van Carl Friedrich Ebers

Uitvoerders

Saténik Khourdoian, viool

Noémie Tiercet, viool

Yves Cortvrint, altviool

Florent Brémond, altviool

Sébastien Walnier, cello