Apokalypsis van James Wood

Apokalypsis van James Wood

Wereldpremière met Collegium Vocale Gent

In het nieuwe, avondvullende werk van de Britse componist en dirigent James Wood staat de thematiek van het einde der tijden centraal. Ironisch genoeg was het een pandemie die de eerste uitvoering van Apokalypsis in de weg stond. Drie jaar later kan dit magnum opus van Wood, geschreven in opdracht van Collegium Vocale Gent, eindelijk boven het doopvont worden gehouden. Apokalypsis ontleent zijn teksten aan het Bijbelboek waarin de heilige Johannes in een visioen beschrijft hoe zeven engelen met hun bazuin zeven catastrofes voorspellen. Daartegenover plaatst Wood uiteenlopende hedendaagse gedichten, blogs, verslagen en politieke toespraken van Napoleon tot Donald Trump. In het licht van de geopolitieke ontwikkelingen van de laatste jaren, blijft Apokalypsis een zeer actueel stuk.

De zeven bazuinen worden vertolkt door de saxofoons van BL!NDMAN. In een gelaagd samenspel met de zangers van het koor en met het orgel vullen zij de monumentale ruimte van de Sint-Baafskathedraal met een voortdurend veranderende akoestische ervaring.

Wij gingen in gesprek met dirigent James Wood over zijn fascinatie met het onderwerp en zijn proces. Lees het interview hier.

Programmaboekje

 

Uitvoerders

BL!NDMAN [sax]
Collegium Vocale Gent
Darius Battiwalla, orgel
James Wood, dirigent

Programma

James Wood - Apokalypsis

Locatie

Het concert gaat door in de Sint-Baafskathedraal.
Adres: Sint-Baafsplein 1, 9000 Gent.

Drie kwartier voor de start van de voorstelling openen de deuren.

Startuur: 20:30
Verwacht einduur: 22:00