Veerle Simoens nieuwe directeur

Veerle Simoens nieuwe directeur

Veerle Simoens leidt Gent Festival van Vlaanderen

Na achttien boeiende jaren kiest Barbara Stevens, sinds 2016 zakelijk directeur en voorheen Marketing & PR Manager, voor een nieuwe wending in haar carrière. Veerle Simoens, voorheen aan haar zijde als artistiek directeur, neemt de zakelijke leiding over en wordt hiermee algemeen directeur. Reeds drie jaar staat zij aan het artistieke roer met indrukwekkende edities zoals Roots, Heroes en Flash Forward op haar palmares. Met bovendien haar jarenlange carrière als celliste en haar ervaring als zakelijk leider bij Casco Phil, is Gent Festival in goede handen.
 

Als artistiek directeur maakt Veerle Simoens scherpzinnige keuzes waarbij het evenwicht tussen traditie en vernieuwing een belangrijke rol speelt. Op zakelijk vlak ziet zij een gelijkaardige missie: “Gent Festival is een kwaliteitsvolle en loyale partner in samenwerkingen met het publiek, de bedrijfswereld en overheden. Die partnerschappen moeten we koesteren en verder uitdiepen. Tegelijk liggen er vandaag veel uitdagingen te wachten, in een wereld waarin meetbaarheid steeds belangrijker wordt. Dat het Festival na 60 edities staat waar het staat, hebben we te danken aan leiders vòòr mij die op veranderingen inspeelden en de vinger aan de pols hielden. In die voetsporen én vanuit de artistieke inhoud, wil ik het Festival richting de volgende 60 jaar loodsen.”
 
Voorzitter van de Raad van Bestuur Gouverneur Jan Briers: “Met Veerle Simoens heeft Gent Festival van Vlaanderen iemand in huis die van drie markten thuis is en inspeelt op de permanente uitdagingen van een internationaal festival: zij is een toekomst gericht artistiek programmator, een echte people manager binnen en buiten de organisatie, met de nodige zakelijke nuchterheid.”
 
"Een gevoel van dankbaarheid overheerst: voor de vele kansen en de mogelijkheid tot persoonlijke evolutie. Ook de onvergetelijke concertbelevingen en unieke events die we in de mooiste stad van het land realiseerden, zitten in mijn geheugen gegrift. Maar vooral ook de warme en vruchtbare samenwerkingen met mijn collega’s, onze sponsors en alle artistieke partners”, zo vat Barbara Stevens de voorbije 18 jaar bij Gent Festival van Vlaanderen samen. Ze slaagde er de afgelopen jaren in sterke partnerships uit te bouwen en het Gent Festival bekend te maken bij een breder publiek. Barbara ruilt de culturele sector in voor de interieurwereld als Sales Director bij Buro Project. De directie en Raad van Bestuur danken Barbara voor haar tomeloze inzet en wensen haar veel succes toe in haar verdere carrière.

 In het kort: Veerle Simoens

Veerle Simoens studeerde cello aan het Antwerpse Conservatorium en aan de Folkwang Musikhochschule Essen. Ze gaf een tijdlang les aan jong talent, werd actief als soliste en als veelgevraagd celliste bij orkesten en ensembles. Ze nam tal van cd’s op en werkte samen met componisten als Jef Neve, Wim Henderickx en Frédéric Devreese. Als kamermusicus bij het vermaarde SimoensTrio studeerde ze aan de European Chamber Music Academy in Hannover en concerteerde ze wereldwijd.

Vanaf 2010 stond Veerle Simoens aan het zakelijke roer van Casco Phil, een orkest dat ze samen met artistiek directeur Benjamin Haemhouts een spectaculaire metamorfose liet ondergaan. Intussen staat Casco Phil bekend om zijn verfrissende en flexibele aanpak binnen een steeds veranderende (kunsten)wereld.

In 2015 werd ze artistiek programmator bij Gent Festival, waar ze in 2016 de stap maakte naar artistiek directeur. Vanaf maart 2018 combineert ze de zakelijke en artistieke leiding als nieuwe directeur van Gent Festival van Vlaanderen en de 27 partnergemeenten.

Photocredits: Christophe Vander Eecken