Tussen stilte en muziek

Tussen stilte en muziek

 

Beste Festivalvriend,

Na tot driemaal toe ons programma hertekend te hebben tot een aangepaste editie, geheel binnen de regelgeving rond COVID-19, heeft ons Festival eindelijk zijn vaste vorm gekregen.

We zijn dan ook blij om u deel te kunnen maken van een wervelend muzikaal programma waarbij het accent ligt op klein, lokaal en coronaproof.
Want we weten dat u, ons publiek, een ongelooflijk grote honger heeft naar livemuziek, samenzijn, ontmoeting en verbinding. En uiteraard willen we ook onze artiesten hun podium geven dat ze zolang hebben moeten missen.

Zoals elk jaar het geval is, palmt op 19 september het Festival weer de Gentse binnenstad in met de 18e editie van OdeGand. Deze editie wordt natuurlijk een beetje anders dan we gewend zijn. De grote outdoor podia en het vuurwerk moeten we dit jaar missen, maar de muziek die we overal in de stad laten klinken is daarom niet minder avontuurlijk! 

Collegium Vocale Gent luidt zijn vijftigste verjaardag in, en die wordt tijdens Gent Festival uitgebreid gevierd. Zo zullen zij ondermeer Für Jan van Eyck brengen, een gloednieuw werk voor koor en orgel dat de componist Arvo Pärt schreef in opdracht van Stad Gent. Met O dolorosa gioia brengen ze muziek van Gesualdo en ook Bach staat op hun pupiter.

Voor zij die smachten naar symfonische muziek hebben we een uitzonderlijk alternatief in petto: Beethoven in Pocketsize! Tussen 25 en 27 september spelen grote orkesten van Belgische bodem alle negen symfonieën van Beethoven in bijzondere kamermuziekbewerkingen. Een unicum!

Ook het pareltje Morning Dew verdient een bijzondere vermelding. Sfeervolle concerten in de vroege ochtend in de idyllische tuin van het zeventiende-eeuwse Karmelietenklooster in hartje Gent. Kan het nog intiemer? Voor zij die niet genoeg kunnen krijgen van deze sprookjesachtige plek is er in de namiddag ook Afternoon Delight.

En last, but not least: we vroegen aan elf muzikale huizen in Gent om samen met ons elk een paneel van het Lam Gods muzikaal te vertalen. Het resultaat zal uitgevoerd worden tijdens het slotevenement Listen to the Lamb! op de Bijlokesite op 3 oktober.

Ticketverkoop start op 21 augustus.

Blijf gezond en tel samen met ons af!

Veerle Simoens, Directeur
en het hele team van Gent Festival van Vlaanderen

 

Lees onze Festivalbrochure hier.