Over Arnold Schönberg | Gent Festival op reis naar Wenen - episode 4

Over Arnold Schönberg | Gent Festival op reis naar Wenen - episode 4

We sluiten onze ogen en keren terug naar het Weense interbellum. Naar een tijd van beeldenstormers, artistieke rebellen en kunstminnende schenenschoppers. Het was toen dat Arnold Schönberg, enfant terrible van de 20ste eeuwse muziek, zijn Verein für musikalische Privataufführungen (een hele mond vol!) oprichtte. 

Voor onze vierde Wenen video-episode zetten we deze beroemde Oostenrijkse componist in the picture. We bezochten het Arnold Schönberg Center en lieten ons van kop tot teen onderdompelen in het Weense interbellum, een periode van grote intellectuele en artistieke omwentelingen. In dit momentum van creatieve vernieuwing in de Kunsten stampte Schönberg de Verein für musikalische Privataufführungen uit de grond, een vereniging die een select publiek van leden samenbracht om – afgeschermd van vijandige pers – te proeven van de nieuwe, hedendaagse muziek. Meer weten over dit clubje artistieke oproerlingen? Dan moét je even de video bekijken!

En wie nog meer in de geest van Schönberg wil kruipen, kunnen we ons concert van Het Collectief op 7 september héél warm aanbevelen!


IN DE GEEST VAN SCHÖNBERG
Musikalische Privataufführung door Het Collectief
Dinsdag 7 september – 20:30
Opera Gent - Lullyzaal
Info & tickets

Samen met Het Collectief blazen we de Musikalische Privataufführung op weergaloze wijze nieuw leven in. Het Brusselse vijfkoppige kamermuziekensemble brengt een aantal baanbrekende werken die honderd jaar geleden ook op het programma stonden, zoals Debussy’s Prélude à l’après midi d’un faune en Schönbergs Kammersymphonie opus 9, in een arrangement van Anton Webern. Verder weerklinkt ook Schönbergs intrigerende Verklärte Nacht, in een prachtig arrangement voor pianotrio van Eduard Steuermann. 

★ 19:30 - Concertinleiding door festivaldramaturg Jan Van den Bossche
gratis toegang voor tickethouders van het concert