Ontdek het festivalthema van 2016!

Ontdek het festivalthema van 2016!

Trots en zelfverzekerd kijkt een vrouw de lens in. Een tikkeltje uitdagend, een doordringende blik. Wie is zij en waar komt ze vandaan? Met deze dame op de affiche gaat Gent Festival van Vlaanderen op zoek naar haar ROOTS.

FESTIVALTHEMA 2016: ROOTS

In lang vervlogen tijden werd muziek al zingend overgedragen. Er was geen muziekschrift of ander notatiesysteem. Liedjes ontstonden vanuit een gemeenschap, vanuit het volk. De melodieën gingen op reis en elke plek die ze passeerden had een invloed of zorgde zelfs voor een metamorfose. Of ze werden doorheen de verschillende maatschappelijke standen uitgewisseld, van clerus over adel naar het platteland, en ook omgekeerd. Véél later hadden vooral landsgrenzen hun invloed, op zoek naar identiteit en nationale trots.

Componisten hebben door de eeuwen heen gretig gebruik gemaakt van volksmuziek. Ze zien haar als eenonuitputtelijke bron van deuntjes en van dansen, een inspiratietool voor een grootse symfonie of voor fijnzinnige kamermuziek.
Maar het gaat om méér dan dat.

Muziek wijst de weg naar evoluties en revoluties, ze is oorzaak en tegelijk gevolg van grote veranderingen, ze koppelt wat geweest is aan het nu en aan wat nog moet komen. Ze verbindt en stoot af, ze reflecteert en confronteert. Via muziek raken we tot het hart, op zoek naar identiteit en stabiliteit.

Teruggrijpen naar volksmuziek is op zoek gaan naar waar we vandaan komen, naar wie we zijn. Het is op zoek gaan naar aanknopingspunten dicht bij onszelf, naar elementen die ons dieper raken dan wat ook.
Het is een zoektocht naar onze roots!

Voor het springlevende Gent Festival is muziek een uitgelezen hefboom om onze roots te leren kennen.
Neem een duik in het programma en ontdek een waaier aan muzikaal DNA.
We dansen de sirtaki, de polka en de csardas.
We ontdekken wat Mahler had met een eenvoudig kinderliedje, wat een knapenkoor betekende voor Haydn en waarom we telkens weer teruggrijpen naar Bach.
Maar evengoed gaan we zingen in Afrika, op ontdekking in Amerika en feesten in Gent!

VEERLE SIMOENS, ARTISTIEK DIRECTEUR GENT FESTIVAL VAN VLAANDEREN