Herbeleef Spiro digitaal

Herbeleef Spiro digitaal

De uitzonderlijke 2020-editie van Gent Festival opende op 21 september met een uitzonderlijke productie. Gabor Kapin, de uit Boedapest afkomstige balletmeester van Ballet Vlaanderen, debuteerde samen met zijn collega Zoë Ashe-Browne met zijn eerste eigen voorstelling in de vorm van een uniek tweeluik: Spiro. Wij hernemen dit gracieuze meesterwerk nog een keertje via Sound of Ghent.

Spiro is Latijn voor 'ik adem'. In elk van de twee delen van Spiro ademen twee dansers en een musicus samen in een intieme pas de trois. De jonge Nederlandse pianist Aidan Mikdad schittert in Ravels betoverende Gaspard de la Nuit. En cellist Mikko Pablo gaat met de dansers in dialoog over Bach.

Gabor Kapin creëerde zijn choreografie tijdens de lockdown. In die periode werd hij erg geraakt door Gaspard de la Nuit van Ravel. Zo vertelt hij:

 “(…) dat stuk werd in mijn hoofd meteen in dans vertaald. Ik probeer altijd heel dicht bij de muziek te blijven. Niet dat de beweging altijd op de maat is. Dat kan soms mooi zijn, maar hoeft niet altijd. Ik zie dans vaak ook als een aaneenschakeling van bewegingen, net als frases in poëzie. Er zit ritme in, rijm, herhaling…”

Gabor Kapin ziet Spiro als een collectief credo:

“Spiro’ blijft ons motto. Adem is wat ons in leven houdt, ook in deze tijd. Ik zie dans als een gesprek, een dialoog tussen dansers en publiek. Ik hoop dat de mensen het gevoel krijgen dat ze meedoen en niet alleen maar ontvangen. We zijn allemaal mensen die ademen en we kunnen een echte verbinding aangaan.”

Spiro wordt op donderdag 25/03/2021 om 20:30 uitgezonden via soundofghent.be. De uitzending blijft 48 uur beschikbaar.

Info & tickets
Facebook-event

★ Wil je meer weten over deze voorstelling? Blader dan zeker eens door ons programmaboekje.