Gent Festival verwelkomt The Chineke! Orchestra met de kersverse winnaar van de Elisabethwedstrijd voor cello 2017

Gent Festival verwelkomt The Chineke! Orchestra met de kersverse winnaar van de Elisabethwedstrijd voor cello 2017

Met The Chineke! Orchestra haalt Gent Festival een primeur naar de
Sint-Baafskathedraal: de musici uit het orkest zijn allen zwart of behoren tot een etnische minderheid. In het dagelijks leven zijn ze actief in Europese, Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse professionele orkesten. Een aantal keren per jaar bundelen ze de krachten en vormen ze The Chineke! Orchestra.

Chi-chi Nwanoku, gevierde contrabassiste met Nigeriaanse roots, hield het orkest twee jaar geleden in Londen boven de doopvont. Met haar initiatief hoopt ze een katalysator te zijn voor verandering en diversiteit op het klassieke podium.

 

PROGRAMMA

Chineke! trekt ook de kaart van diversiteit bij de keuze van het programma.
Heb je ooit al gehoord van Chevalier de Saint-Georges? ‘The Black Mozart’ was zijn bijnaam, en zonder te overdrijven: zijn Ouverture L’amant Anonyme zou zo uit een opera van Mozart kunnen komen. De Brit Samuel Coleridge-Taylor is een andere zwarte componist die we graag aan jou voorstellen, met zijn hoog-romantische Ballade voor Orkest.

Chineke! brengt verder de beroemde en wondermooie Enigma Variaties van Elgar mee. Samen met The Chineke! Orchestra presenteren we u Victor Julien-Laferrière, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017, in het Celloconcerto in C majeur van Joseph Haydn.. Enkele ontroerende en beklijvende momenten van deze getalenteerde winnaar vind je hier.

Tickets