Gent Festival klaar voor de eerste Festivalweek!

Gent Festival klaar voor de eerste Festivalweek!

OdeGand & City of EAR 

Met gevestigde waarde OdeGand knalt de organisatie op zaterdag 14 september (13:00 - 23:00) het Festival op gang. Naast de drie concerten op de gekozen route trakteren we op een brede waaier aan gratis openluchtconcerten en optochten voor íedereen. De Marokkaanse Gnawaparade trekt langs de verschillende pleinen en eindigt gegarandeerd in één groot kleurrijk feest. Ook de steltenlopers van PER-Q maken de Gentse straten onveilig. Onder de Stadshal gooien kinderen tussen 8 en 15 jaar hun pianovingers in de strijd tijdens de heuse 123-Pianobattle. Even verderop spot je de vijftig koppige fanfare die het Sint-Baafsplein in vuur en vlam zet... Kortom, Gent bruist met een zalige muzikale blend. Ook de allerkleinsten komen aan hun trekken tijdens KidsOdeGand. Groot én klein genieten van de voorstelling Frankenstein met SPECTRA & Mauro Pawlowski en de voorstelling Cinderella met het pianoduo Mephisto én danseres. 

Naar goede gewoonte licht OdeGand Gras-en Korenlei op met een spetterend slot- en vuurwerkspektakel. Deze 'slot-eer' valt te beurt aan de uitzonderlijk begaafde trompettiste Lucienne Renaudin Vary, Sioen en band, taikodrummer Tsubasa Hori, verticale dansers van Sky Motion én nog zo veel meer... 

Daags na OdeGand trekken we het feest nog even door, met het unieke project City of EAR. Meer dan 20 koren overspoelen Gent en wel 600 stemmen zullen weerklinken vanuit alle hoeken van de binnenstad. Componist Joris Blanckaert schrijft de partituur speciaal voor Gent: “Met City of Ear pleit ik voor aandacht voor de akoestische ecologie van de stad, opdat spreken, lachen en zingen terug deel kunnen uitmaken van de soundscape van de stad!” 

Mysterie in de Sint-Baafskathedraal 

Aansluitend op maandag 16 september trekt het Festival naar de statige Sint-Baafskathedraal voor het Feestelijk Openingsconcert 'O Magnum Mysterium'. Cappella Amsterdam, Amsterdam Sinfonietta en Belgian Brass laten de mysterieuze kathedraal vanuit alle hoeken klinken. Voeg daar nog de taalpracht van Maud Vanhauwaert aan toe en dit belooft een totaalervaring te worden die minstens zes zintuigen aanspreekt!

Podium voor jonge stervirtuozen 

Van dinsdag 17 september tot en met donderdag 19 september host Gent Festival voor het derde jaar op rij samen met Muziekcentrum De Bijloke en School of Arts, de European Chamber Music Academy, een internationale leerschool voor uitzonderlijke talenten met een passie voor kamermuziek. Met een brede aanwezigheid in tal van Europese landen zijn de organisatoren trots dat deze prestigieuze opleiding een vaste plek krijgt in Gent. Het kruim van de Europese virtuozen wordt tijdens een driedaagse reeks masterclasses gecoacht door leden van wereldwijd toonaangevende ensembles zoals het Alban Berg Quartett met Hatto Beyerle en het Talich Quartet. De deuren van dit evenement staan letterlijk open, waardoor ook het publiek voor een keertje getuige kan zijn van hoe een talent gestaag wordt bijgeschaafd tot perfectie. Wie na dit ontgroeningsproces nieuwsgierig is naar het eindproduct, kan terecht op het slotconcert The Generation Project op vrijdag 20 september, waar de leerlingen op het podium plaatsnemen naast hun meesters.

Klassiek in het bos 

In het weekend trekt het Festival naar de groene rand van Gent, naar het Parkbos in Sint-Denijs-Westrem voor Parklife op zondag 22 september. Families en foodies komen er de hele dag door muzikaal én culinair aan hun trekken. De organisatoren pakken uit met een muzikaal Parkours midden in het groen waar bezoekers groot én klein van de ene parel in de andere vallen!