De vreemden - een nieuwe muziektheaterproductie van Johan Simons!

De vreemden - een nieuwe muziektheaterproductie van Johan Simons!

Gent Festival van Vlaanderen en NTGent presenteren: een grootschalige muziektheaterproductie op een exclusieve locatie. Johan Simons regisseert Die Fremden / De vreemden, een coproductie met de Ruhrtriennale.

Die Fremden gaat op 2 september in wereldpremière in Marl. De Belgische première vindt plaats op 21 september in de Floraliënhal in Gent (Citadelpark). Latere voorstellingen op 22, 24, 25, 27 september.

Over het stuk

Vijf revolverschoten. Het eerste schot doodt. Daarna nog vier, afgevuurd op een roerloos lichaam. Zo vermoordt de Fransman Meursault een Arabier op het strand van Algiers. Voor het gerecht wijt hij zijn misdaad aan de loden hitte en een verblindende middagzon. Meursault, de absurde held uit de roman L’Étranger van Albert Camus, ontkent verder elk dieperliggend motief voor de moord. Meer dan een halve eeuw later doorbreekt de broer van de vermoorde het stilzwijgen. Hij geeft de naamloze Arabier een naam, een gezicht en een geschiedenis. Hij eist gerechtigheid van de wereld die Camus’ existentialistische klassieker decennialang kritiekloos geprezen heeft. In zijn bekroonde roman Meursault – contre-enquêtetreedt Kamel Daoud zo, op even ingenieuze als indrukwekkende wijze, in dialoog met de Franse filosoof, alsook met de humanistische traditie en koloniale erfenis van het Westen waarmee de naam van Camus onlosmakelijk verbonden is. De roman leest als een afrekening: met het Westen, met religie, met alles wat ons leven schijnbaar zin geeft. En plots blijkt de broer van de Arabier meer gemeen te hebben met de moordenaar Meursault dan aanvankelijk gedacht…

De vreemden is een muziektheaterproductie met live muziek, gebracht door Asko | Schönberg, onder leiding van Reinbert de Leeuw. De muziek is van de hand van Maurico Kagel en Györy Ligeti. Uit KagelsStücke der Windrose spreekt richtingloosheid: hij speelt met de uiteenlopende gevoelswaarden die culturen toekennen aan de vier windrichtingen. Ligeti ’s composities benaderen het absurde universum dat Daoud deelt met Camus: machineachtige mechanismen, vervreemdende klankwolken en – in zijn later werk – synthetische folk en volksmuziek, afkomstig uit verzonnen landen.

Regie: Johan Simons, Spel: Pierre Bokma, Benny Claessens, Chris Thys, Sandra Hüller en Risto Kübar, Tekst: Kamel Daoud, Tekstbewerking: Vasco Boenisch en Tobias Staab, Muziek: Mauricio Kagel en György Ligeti, Muzikale leiding: Reinbert de Leeuw – Asko | Schönberg, Dramaturgie: Vasco Boenisch, Tobias Staab en Matthias Velle, Scenografie: Luc Goedertier en Marc Swaenen, Video: Aernout Mik, Kostuumontwerp: An De Mol, Licht: Dennis Diels, Productie: NTGent en Ruhrtriënnale

Wie vorig jaar het geluk had Accattone bij te wonen weet: deze voorstelling mag je niet missen!

DE VREEMDEN
21, 22, 24, 25 & 27 SEPTEMBER 2016
FLORALIËNHAL, CITADELPARK GENT
20u