Bosrand compenseert CO2-uitstoot zomerfestival

Bosrand compenseert CO2-uitstoot zomerfestival

Op 30 november werd in provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare een nieuwe bosrand van 1 hectare aangeplant. Deze samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen en STROOM, festival in de Scheldevallei versterkt de natuur. Het nieuwe festival zette voorbije zomer natuur en klimaat in de kijker.

Riet Gillis is een tevreden Oost-Vlaams gedeputeerde voor Natuur: “Vanuit de Provincie hebben we het duurzame festival STROOM mee ondersteund. Het zette de Scheldevallei als kandidaat Nationaal Park mee op de kaart met een waardevolle boodschap. En onze samenwerking krijgt met deze aanplantactie nog een heel waardevolle uitloper. Met deze bosstrook krikt de Provincie op een beperkte oppervlakte de biodiversiteit sterk op. Dergelijke massieve struikengordel is immers een zegen voor talrijke insecten en vogels. Tijdens de bloei bieden de struiken en bomen volop nectar, later dragen ze bessen en ze zorgen altijd voor bescherming via doornige takken.”

Organisatoren Gent Festival van Vlaanderen en kandidaat Nationaal Rivierpark Scheldevallei zetten met het festival STROOM de voorbije zomer natuur en klimaat in de kijker door bijzondere concertlocaties in de natuur van de Scheldevallei te combineren met een sterk inhoudelijk en artistiek programma. "We plaatsen ons met dit nieuwe festival midden in het brandpunt van de klimaatdiscussie. Volgens ons mag die immers niet alleen door wetenschappers en politici gevoerd worden. Om het tij echt te keren, is een brede maatschappelijke beweging nodig", vertelt Sophie Detremmerie, Festival Manager STROOM vol overtuiging. “Het is hierbij dan ook vanzelfsprekend dat we als festival zélf met respect omgaan met onze omgeving. We streefden ernaar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten op het terrein. Duurzaamheid stond centraal in de catering, materiaalbeheer, mobiliteit … en dit blijft natuurlijk ook zo voor de toekomstige edities.”

Naast inspanningen om de CO2-uitstoot van het festival te beperken, zetten de organisatoren ook acties op touw om de resterende CO2-uitstoot te compenseren. Bij elke ticketaankoop hadden de bezoekers de mogelijkheid met een vrije donatie bij te dragen voor een boomplantactie. Met deze zogenaamde Carbon Coins werd nu in provinciaal domein Nieuwdonk in Berlare een nieuwe bosrand aangeplant op initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen.*

“We planten meer dan 2 000 bomen en struiken aan. Al dit plantgoed is inheems en aangepast aan de bodemomstandigheden en ons klimaat. De aanplant van een biodiverse bosstrook van 1 hectare in domein Nieuwdonk was voorzien in het goedgekeurde Natuurbeheerplan Berlare Broek-Donkmeer. Ook het onderhoud zal worden opgevolgd door de Provincie. Dit is van groot belang zodat de bosrand haar biodiverse functie ten volle kan vervullen. Bij spontane ontwikkeling kan het aantal struiksoorten dat zich vestigt immers laag zijn”, vertelt An Vervliet, gedeputeerde voor de Oost-Vlaamse Recreatiedomeinen.

Door deze samenwerking worden zowel de duurzaamheidsdoelen van het festival STROOM als de beleidsdoelen van de Provincie Oost-Vlaanderen op het vlak van natuurbeheer en promotie van het provinciaal recreatiedomein Nieuwdonk versterkt uitgedragen.