Blikvangers 2020

Blikvangers 2020

 

Beste Festivalvriend,

Gent Festival van Vlaanderen is klaar om uit zijn muzikale startblokken te schieten!

Ondanks de spelbreker die corona heet, zijn we er in geslaagd om volstrekt binnen de maatregelen een welklinkende programmatie voor te stellen.

Grote blikvangers dit jaar zijn zonder twijfel onze Beethoven integrale, alsook de muzikale knipoog naar van Eyck die we brengen onder de noemer van Listen to the Lamb!

En dat jullie, ons publiek, er zin in hebben was direct voelbaar! Onze ticketverkoop heeft een vliegende start genomen: zo zijn OdeGand en Collegium Vocale Gent’s Wereldpremière van Pärt intussen helemaal uitverkocht. Registreren voor de wachtlijst kan je doen via onze website. 

We kijken er al naar uit jullie te mogen verwelkomen!

Het Gent Festival team

* * *

Listen to the Lamb!

Tromgeroffel voor de finale van Gent Festival want we wagen ons met Listen to the Lamb! aan een nooit geziene Gentse samenwerking. Op zaterdag 3 oktober 2020 verandert namelijk de hele Bijlokesite in een wonderbaarlijke muzikale polyptiek. 

Van Opera Ballet Vlaanderen tot Kunstencentrum Vooruit en van CirQ tot Democrazy: we vroegen aan elf Gentse cultuurinstellingen om samen met ons een bont gezelschap van musici en kunstenaars de twaalf panelen van Van Eycks wereldberoemde Lam Gods muzikaal te laten vertalen. De twaalf gloednieuwe uitvoeringen vormen één samenhangend geheel en zullen gepresenteerd worden op de Bijlokesite.

Als bezoeker leg je je eigen parcours af tussen de twaalf verschillende acts, die verspreid over de hele site plaatsvinden. Bij wijze van feestelijk slot brengt Bl!NDMAN een ode aan het volledige veelluik met een concert in de Sint-Pieterskerk.

* * *

Beethoven in Pocketsize

Beethoven liefhebbers, eat your heart out! Met Beethoven in Pocketsize hebben we de solisten van alle grote orkesten van Belgische bodem uitgenodigd om tijdens het Festival elk één van de negen symfonieën uit te voeren in een kleine, aangepaste bezetting. 

Zo staan alle negen Beethoven-symfonieën op het programma, met het kruim van onze orkesten: een onmiskenbaar unicum in het Vlaamse concert- en cultuurlandschap. Kers op de taart is uiteraard die wereldberoemde Negende, in een bijzondere uitvoering door solisten van De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen

* * *

Collegium Vocale Gent wordt 50!

Maar niet alleen de verjaardag van Beethoven staat centraal. Zo wordt Collegium Vocale Gent dit jaar 50 en pakt dit befaamde Gentse ensemble uit met een prachtig programma.

Für Jan van Eyck - Wereldpremière is aldus helemaal uitverkocht (vergeet je niet op de wachtlijst te registreren!), maar er zijn nog enkele tickets beschikbaar voor O Dolorosa Gioia! en Collegium Vocale Gent & Bach waar respectievelijk Gesualdo’s madrigalen en 2 sublieme solocantates van Bach centraal staan. Een streling voor ieders oor, en dus absoluut niet te missen!

 

Lees onze Festivalbrochure hier.