Adembenemende Verstilling: Gent Festival van Vlaanderen en ART’uur voor Festivals for Compassion

Adembenemende Verstilling: Gent Festival van Vlaanderen en ART’uur voor Festivals for Compassion

Vanaf maart werd de cultuursector hard getroffen door het coronavirus. Vele artiesten en organisaties bleven niet bij de pakken zitten en volop werden er alternatieven uitgewerkt. De verbondenheid was en is nog steeds groot.

In juni 2020 werd op initiatief van Wonderfeel ‘Festivals for Compassion’ opgericht om solidariteit te tonen met iedereen die op welke manier dan ook geraakt is door het coronavirus.

Voor dit virtuele, over de landsgrenzen heen reikend festival schreef de Grieks Nederlandse Calliope Tsoupaki de beklijvende compositie ‘Thin Air’ als een ode aan de compassie en solidariteit die we in de corona-crisis massaal tonen.

(…) “we mógen met z’n allen verdrietig zijn. We mogen erkennen dat deze periode traumatische ervaringen heeft teweeggebracht, ook al lopen we daar nu misschien liever van weg. Ons hele leven, of wat we dachten dat het leven was, is plots verdwenen, into thin air – zoals ze in het Engels zeggen.” - Calliope Tsoupaki

Het werk werd inmiddels door maar liefst 57 verschillende musici uitgevoerd en reist  als muzikale estafette van festival tot festival doorheen heel Europa en daarbuiten.

Gent Festival van Vlaanderen nam marimbavirtuoos Koen Plaetinck en trompettist Wim Van Hasselt – samen het duo – onder de arm. Met bugel en marimba nemen ze je mee op een nachtelijke omzwerving doorheen het desolate en verstilde Gent.

Met hun adembenemende versie van ‘Thin Air’ brengen ze een ode aan compassie, reflectie en sereniteit. Muziek en beeld vormen één geheel, met er bovenop een machtig mooi schouwspel: vanop de Armand Pien Sterrenwacht krijgen we het pure Gent te zien, met zijn duizenden lichtjes één grote hub van verbondenheid.

▸ ‘Thin Air’ in de bewerking van ART’uur kan je hier bewonderen en beluisteren
▸  Bekijk hier alle andere reeds gemaakte interpretaties van Thin Air
 

CREDITS
Arrangement en uitvoering: ART’uur
Bugel: Wim Van Hasselt
Vibrafoon & electronica: Koen Plaetinck
Regisseur: Lieven Van Hove

MEER INFO
www.festivalsforcompassion.com
www.wonderfeel.nl
www.art-uur.com