8 tips voor jouw muzikale voorjaar

8 tips voor jouw muzikale voorjaar

Goed nieuws! De grote krijtlijnen van ons programma krijgen stilaan vorm: verwacht je van 16 tot 30 september alvast aan een rijk aanbod van onovertroffen muzikale en artistieke voorstellingen in en rond Gent. Maar omdat het nog even wachten is op de bekendmaking van ons programma en we jullie honger naar klassieke concerten niet willen ontnemen, geven we hier alvast een aantal niet te missen concerten en festivals in het voorjaar van 2023:

Fundraising concert Belgium Cello Society
30 januari | ULB, Brussel

De cellisten van de Belgium Cello Society speelden in 2022 onder meer op ons Festival in Oost-Vlaanderen en geven op 30 januari een benefietconcert in de ULB. Het belooft een spannende avond te worden met cello-arrangementen van all-time favoriete melodieën van J.S. Bach tot The Beatles. Het samenspel van vier cello's geven al deze werken een nieuwe dimensie die zeker indruk zullen maken op het publiek.

Rachmaninov Festival
2-5 februari | Bozar, Brussel

Bozar en het Belgian National Orchestra nodigen je uit op de 150ste verjaardaag van Sergei Rachmaninov. Zijn pianoconcerti, kamermuziek en lezingen worden uitgevoerd door tal van meestervirtuozen die je meenemen in de fascinerende wereld van de virtuoze componist.

Piano Days
8-12 februari | Flagey, Brussel

De Flagey Piano Days maken zich op voor hun tiende editie, waarbij het kruim van de hedendaagse pianisten wordt afgewisseld met rijzende sterren. Vijf dagen lang worden liefhebbers van het klavier meegevoerd naar traditionele klassiekers en dynamische invloeden, tegen de achtergrond van de 150ste verjaardag van Sergei Rachmaninov.

Big Little Music
3-5 februari | Muziekcentrum De Bijloke, Gent

Anneleen Lenaerts maakte op het slot van Gent Festival 2021 een diepe indruk. De bij de Wiener Philharmoniker aangesloten muzikante komt van 3 tot 5 februari terug naar België als curator voor Big Little Music. Op het kamermuziekfestival vindt dit jaar voor het eerst een internationale wedstrijd voor kamermuziekensembles plaats. En de finale is gratis bij te wonen op 4 februari!

Pärt & Bach
3 februari | De Singel, Antwerpen

Haar zus Stéphanie bracht op Gent Festival nog een beklijvende interpretatie van César Francks beroemde cellosonate, terwijl violiste Sylvia binnenkort het werk van de verrassend veelzijdig componist Arvo Pärt voor haar rekening neemt in De Singel. Wist je trouwens dat Arvo Pärt de meest uitgevoerde levende componist ter wereld was in 2022?

Elisabeth-weekend & laureatenwedstrijd Koningin Elisabethwedstrijd
Koningin Elisabethzaal, Brussel

Dat pianowonder Lukáš Vondráček, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2016, elke snaar en elke spaander van het klavier doet daveren, jubelen en zingen, mochten we al op ons slotconcert van afgelopen editie aan de lijve ondervinden. Samen met het Antwerp Symphony Orchestra staat hij op 28 januari in de Koninging Elisabethzaal.

In juni is het dan weer de beurt aan de laureatenwedstrijd van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang. Op de tiende editie van dit prestigieuze zangconcours wacht de beste jonge zangers van over heel de wereld de aartsmoeilijke taak om de vakkundige jury en het toegewijde publiek van hun kunnen te overtuigen.

Eugene Onegin Tsjaikovsky
14 februari | De Munt, Brussel


In 1881 herwerkte Pjotr Iljitsj Tsjajkovski de verzen van Poesjkins monumentale roman Eugene Onegin tot ‘lyrische scènes’. Het strakke decorontwerp van deze opera benadrukt de luchtigheid en tristesse van het onderwerp, maar biedt tegelijk een passend kader voor de uitdrukking van de fantasmen en kwellingen van de personages

Mahler 4
21 mei | Handelsbeurs, Antwerpen

Het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen was in 2022 nog bij ons te gast met Brahms’ Ein deutsches Requiem. Met Mahlers Vierde Symfonie voeren ze ons terug van prille levenservaring naar een oorspronkelijke, kinderlijke onschuld en leggen ze ook de focus op grote vraagstukken van leven, liefde en dood.