18/9 Anneleen Lenaerts schittert in Feestelijk Openingsconcert

18/9 Anneleen Lenaerts schittert in Feestelijk Openingsconcert

De 60ste verjaardag van Gent Festival nodigt uit om even stil te staan bij het rijke verhaal dat we tot nu toe schreven, maar het is tegelijk ook een moment om voluit de kaart van de toekomst te trekken. Tijdens ons feestelijke openingsconcert laten we verleden en toekomst samenvloeien in een opwindende en verrassende mix van oud en nieuw werk: van Bach over Debussy tot Kalima en een wereldcreatie van Kalevi Aho.

Ster van de avond is onze nationale trots Anneleen Lenaerts. In 2010 werd ze soloharpiste van de wereldberoemde Wiener Philharmoniker en daarnaast timmert ze ook aan een indrukwekkende internationale solocarrière.

Ze laat enkele heerlijke dansen van Claude Debussy door de kathedraal fladderen en we horen haar ook in gloednieuw werk van de Finse toonaangevende componist Kalevi Aho. ‘Mearra’ schreef Aho speciaal voor het Gent Festival en gaat in wereldpremière op 18 september!

De romantische harp maakt tussendoor plaats voor een tokkelinstrument dat we niet meteen in de klassieke concertzaal zouden verwachten: elektrische gitaar. De Fin Kalle Kalima werkt aan een fascinerend parcours van improvisatie en experiment. Hij brengt zijn eigen ‘Louhi’ voor elektrische gitaar en strijkers mee en gaat ook aan de slag met Bach.

Lenaerts en Kalima delen het podium met het Duitse Ensemble Resonanz. Zij balanceren ergens tussen een kamerorkest en een solistenensemble en zijn in Hamburg in residentie in de splinternieuwe Elbphilharmonie. Hun missie om spannende hedendaagse muziek te verbinden met klassiek repertoire maakt van hen het geknipte ensemble om tijdens Gent Festival de verbinding te zoeken richting toekomst.

Dat ook Finland iets te vieren heeft dit jaar - 100 jaar onafhankelijkheid - maakt ons openingsfeest compleet!

Een concert van de Provincie Oost-Vlaanderen met de gewaardeerde steun van KBC en TelepART.