2008-2014

2008-2014

2008

Gent Festival van Vlaanderen bestaat 50 jaar!

2009

De 52e editie van Gent Festival van Vlaanderen stond volledig in het teken van La Gioia (de vreugde). Tussen 12 september en 5 oktober 2009 stonden tal van concerten op het programma die allemaal teruggaan naar de essentie van muziek: het spel en de vreugde die het spelen met zich meebrengt.

2010

De 53e editie van Gent Festival van Vlaanderen stond volledig in het teken van Beyond Dreams. Tussen 18 september en 7 oktober stonden wereldorkesten, wonderlijke artiesten en ensembles op het programma die groots, klein, origineel, bedwelmend werk brachten en dit op de mooiste en origineelste plekjes van Gent en Oost-Vlaanderen.

Programma

 • Venetiaans Bal: De Tuin van Eden... in een ander kleedje
 • Kiri Te Kanawa & Julian Reynolds (piano) brengen werk van onder meer R. Strauss en W.A. Mozart
 • Carmina Burana : Koor Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Artevelde Hogeschool & Belgische Kamerfilharmonie o.l.v. Bart Van Rey

2011

In 2011 vond de 54e editie van Gent Festival van Vlaanderen plaats. Die 54e editie stond volledig in het teken van Stars! Tussen 17 september en 9 oktober brachten wereldorkesten, megasterren, unieke artiesten en ensembles grootse, kleine, bedwelmende programma's op de mooiste en origineelste plekjes van Gent en Oost-Vlaanderen.

2012

De 55e Festivaleditie voerde je mee naar het allervroegste begin, de eerste klank, 'het nulpunt'. Tussen 15 september en 29 september brachten we de grootste artiesten, ensembles en orkesten samen met de jongste ontdekkingen, op de meest waanzinnige manieren en op de mooiste, origineelste plekjes van Gent en Oost-Vlaanderen. Dit jaar vierde Gent Festival de tiende verjaardag van OdeGand.

Jeysse Norman – de dame die opera groot maakte en in 1980 voor het eerst optrad tijdens Gent Festival van Vlaanderen – kwam opnieuw naar Gent met American Masters en bracht werk van onder meer Gershwin, Bernstein & Duke Ellington.

2013

In 2013 vond de 56e festivaleditie plaats. Hierbij bracht Gent festival een ode aan het Leven, een eerbetoon aan het wonder. Alles stond in het teken om het NU te beleven, dé sleutel tot intensiteit. Opnieuw orkestreerde Gent Festival een waaier aan livemuziek en werden in meer dan twintig gemeenten van de provincie concerten opgevoerd. 

Programma

 • Het bioritme van duo Bizjak – wegzakken in een muzikale oase, voorzien van een dosis muziek, comfort en vitaliteit. 
 • Eerste editie OdeGand By Night
 • Julia Fischer komt naar de Sint-Baafskathedraal met een prachtig programma:
 • W.A. Mozart - Vioolconcerto nr. 1 in Bes KV 207
 • R. Strauss - Metamorphosen; Studie voor 23 solostrijkers
 • J.S. Bach - Vioolconcerto in a BWV 1041
 • A. Schönberg - Verklärte Nacht opus 4 voor strijkers

2014

In 2014 stond het thema van La Sauvagerie centraal. De gedachte binnen deze editie was dat elke goede muziek, impliciet of expliciet, iets wilds of duivels in zich draagt. Op het toneel kwam een bestiarium van de mensensoort, met prima donna's en andere wilde beesten. Met klauwen en vleugels: une beauté sauvage! 

Programma

 • In het Capitole is Kiss & Cry te zien, een magische nanodans en live cinema: de eerste samenwerking tussen cineast Jaco Van Dormael en choreografe Michèle Anne De Mey en Gregory Grosjean. Door een ingenieuze mix van theater, dans en film creëren ze een betoverend liefdesverhaal waarin handen de hoofdpersonages zijn.
 • Hommage aan Maria Callas, met Sopraan Angela Gheorghiu en het Brussels Philharmonic o.l.v. Ivan Repusic
 • O Velo – De opvolger van Avanti!

Sinds november 2014 is Veerle Simoens de nieuwe artistieke programmator.