Q & A

Q & A

Gent Festival van Vlaanderen Veelgestelde vragen rond COVID-19  

Kan Gent Festival van Vlaanderen op een veilige manier plaatsvinden? 

Gent Festival engageert zich om elke voorstelling veilig te laten verlopen. We doen er alles aan om onze artiesten, bezoekers en medewerkers te beschermen. We volgen daarbij de maatregelen van de overheid op de voet en zullen onze organisatie desgevallend aanpassen aan de op dat moment geldende regelgeving. Daarnaast voorzien we ontsmettende handgel, de programmaboekjes zijn ook digitaal beschikbaar en na elke voorstelling desinfecteren we alle stoelen. Al onze medewerkers dragen een mondmasker en houden de nodige afstand. Wij houden u veilig. 

Op welke manier kan ik toegang krijgen tot de voorstellingen van Gent Festival van Vlaanderen? 

Gent Festival is het eerste grote festival in België dat ook indoor op volle capaciteit toeschouwers kan toelaten, conform de huidige maatregelen van het Overlegcomité. Gent Festival van Vlaanderen gaat dus voor een volwaardige 64ste editie. Om toegang te krijgen tot het festival mag u geen ziektesymptomen vertonen en moet u in het bezit zijn van drie zaken: 

1. Een Covid Safe Ticket (certificaat: geprint of via de officiële CovidSafeBE-app). Om je persoonlijke COVID-certificaat te verkrijgen, installeer je eenvoudigweg de CovidSafeBE-app. Gebruik je liever een website om je certificaat te verkrijgen, dat kan ook. Op de website https://covidsafe.be/ kan je nalezen hoe je best te werk gaat. Vraag je certificaat zeker tijdig aan, aangezien het tot een week kan duren voor je het certificaat ontvangt. 

Er bestaan 3 verschillende soorten certificaten: 

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je meer dan 2 weken volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. 
  • Met een geldig testcertificaat kan je bewijzen dat je een COVID-19-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Een zelftest wordt niet aanvaard! Opgelet, de geldigheidsduur is afhankelijk van het soort test:  
  • Een negatieve PCR-test mag maximaal 48 uur vóór de dag van het evenement afgenomen zijn.  
  • Een negatieve antigeen test (Engels: rapid antigen test, RAT) mag maximaal 24 uur vóór de dag van het evenement afgenomen zijn. Gezien de registratie van de test enige tijd in beslag neemt raden we aan om de antigeentest de dag vóór het festival af te nemen. 
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve COVID-19-test. De geldigheidsduur van dit certificaat begint 10 dagen na de datum van de eerste positieve PCR-test en eindigt 180 dagen na de datum van die eerste positieve test. 

     OPGELET, een zelftest wordt niet aanvaard!  

2. Een individueel identiteitsdocument  

Bij het inscannen van jouw Covid Safe certificaat moet je ook een persoonlijk identiteitsdocument (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs) kunnen voorleggen, ter controle. 

3. Een geldig ticket 

Uiteraard heb je ook een ticket nodig en per voorstelling zullen we vragen deze drie bewijzen voor te leggen. De organisatie zal per voorstelling de QR-code van het Covid Safe Ticket scannen om na te gaan of je “Covid Safe” bent. Zorg er dus voor dat je gsm voldoende is opgeladen of dat je een goed leesbare print van je certificaat kan voorleggen.  

Onder Gent Festival van Vlaanderen vallen alle voorstellingen die worden georganiseerd:
Gent Festival van VlaanderenOdeGandKidsOdeGand en Whispering Leaves.    

Moet ik rekening houden met het uur van afname van mijn PCR-/antigeen-test (RAT)? 
De test geldt 24 uur (bij antigeen/RAT) of 48 uur (bij PCR). Als de geldigheid van 24/48 uur verloopt op de dag van je toegang, ben je nog steeds een hele dag in orde. 

Waar kan ik getest worden? 
Je kan getest worden in de testcentra van je gemeente of stad of bij de apotheek. Maak tijdig een afspraak. Aangezien de registratie van de test enige tijd in beslag neemt raden we aan om de antigeentest de dag vóór het festival te laten afnemen. 

Kunnen we een test laten afnemen op het festival?  
Gent Festival van Vlaanderen voorziet geen mogelijkheid om ter plaatse getest te worden. 

Worden er sneltesten voorzien voor bezoekers? 
Er worden geen sneltesten voor bezoekers voorzien. Iedere bezoeker die niet langer dan twee weken volledig is gevaccineerd moet zich op voorhand laten testen. 

Zijn er specifieke regels voor medewerkers? 
Alle medewerkers zullen conform de regelgeving een mondmasker dragen en de social distancing voorschriften toepassen.  

Moet ik als bezoeker een mondmasker dragen? 
Bij het aanschuiven aan de ingang is het verplicht om een mondmasker te dagen. Na de Covid Safe Ticketcontrole (vergeet je certificaat en identiteitsbewijs niet) ben je als bezoeker niet verplicht een mondmasker te dragen (zowel binnen als op een buitenlocatie). Wie zich veiliger voelt met een mondmasker mag dat uiteraard dragen. 

De mondmaskerplicht is afgeschaft in Gent, moeten we dan nog een mondmasker dragen bij het aanschuiven aan de ingang? 
Het dragen van een mondmasker én het respecteren van een veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Bovendien is een mondmasker door de federale overheid nog steeds verplicht voor grotere evenementen. Het dragen van een mondmasker vóór de controle van jouw individueel Covid Safe Ticket aan de ingang blijft dus verplicht. Ook vragen we om bij het aanschuiven de social distancing regels te respecteren tot je toegang krijgt tot de eventlocatie, zo houden we het veilig voor iedereen. 
 
Is er voldoende social distancing mogelijk?  

Gent Festival volgt de huidige officiële maatregelen van het Overlegcomité. Op dit moment is het  volgens de richtlijnen van de overheid niet nodig om – na controle van het Covid Safe Ticket – de social distancing regels toe te passen. Er moet ook geen Covid-stoel worden voorzien tussen elke bubbel toeschouwers en het festival mag aan volledige capaciteit werken. Wij voorzien wel ontsmettende handgel, de programmaboekjes zijn ook digitaal beschikbaar en na elke voorstelling desinfecteren we alle stoelen. Al onze medewerkers dragen een mondmasker en houden de nodige afstand. Gent Festival van Vlaanderen gaat dus voor een volwaardige 64ste editie en we kijken ernaar uit om samen opnieuw zorgeloos te genieten van mooie muziek.   
 
Voorzien jullie een ‘Covid-stoel’ tussen elke stoel?  
Op dit moment is het volgens de richtlijnen van de overheid niet nodig om een Covid-stoel te voorzien tussen elke bubbel toeschouwers. Gent Festival van Vlaanderen gaat dus voor een volwaardige 64ste editie maar zal daarbij alle nodige voorzorgsmaatregelen treffen zoals de overheid voorstelt.  Daarnaast voorzien we ontsmettende handgel, de programmaboekjes zijn ook digitaal beschikbaar en na elke voorstelling desinfecteren we alle stoelen. Al onze medewerkers dragen een mondmasker en houden de nodige afstand. Wij houden u veilig. 
 
Welke Covid-maatregelen nemen jullie? 

Vóór de ticketcontrole zijn mondmaskers verplicht en ook de social distancing regels blijven van kracht bij het aanschuiven aan de ingang. Nadat het Covid Safe Ticket (certificaat) werd goedgekeurd krijgen de bezoekers pas toegang tot het festival en mogen mondmaskers afgezet worden. We voorzien voldoende ontsmettende handgel, de programmaboekjes zijn ook digitaal beschikbaar en na elke voorstelling desinfecteren we alle stoelen. Al onze medewerkers dragen een mondmasker en houden de nodige afstand. Wij doen er alles aan om jullie veilig te laten genieten van de voorstellingen. 
 
Moeten kinderen ook een Covid Safe bewijs kunnen voorleggen? 

Elke bezoeker vanaf 12 jaar moet een Covid Safe bewijs voorleggen om een voorstelling te mogen bijwonen, zowel binnen als in openlucht. Hier zijn geen uitzonderingen mogelijk.  

Bijkomende vragen over onze coronamaatregelen? Contacteer ons via CovidSafe@festival.be.