Menu
The Chineke! Orchestra met de kersverse winnaar van de Elisabethwedstrijd voor cello 2017

20.30u
Sint-Baafskathedraal

vanaf €12,00

Tickets beschikbaar

Koop tickets

Met The Chineke! Orchestra haalt Gent Festival een primeur naar de
Sint-Baafskathedraal: de musici uit het orkest zijn allen zwart of behoren tot een etnische minderheid. In het dagelijks leven zijn ze actief in Europese, Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse professionele orkesten. Een aantal keren per jaar bundelen ze de krachten en vormen ze The Chineke! Orchestra.

Chi-chi Nwanoku, gevierde contrabassiste met Nigeriaanse roots, hield het orkest twee jaar geleden in Londen boven de doopvont. Met haar initiatief hoopt ze een katalysator te zijn voor verandering en diversiteit op het klassieke podium.

Chineke! trekt ook de kaart van diversiteit bij de keuze van het programma.
Heb je ooit al gehoord van Chevalier de Saint-Georges? ‘The Black Mozart’ was zijn bijnaam, en zonder te overdrijven: zijn Ouverture L’amant Anonyme zou zo uit een opera van Mozart kunnen komen. De Brit Samuel Coleridge-Taylor is een andere zwarte componist die we graag aan jou voorstellen, met zijn hoog-romantische Ballade voor Orkest.

Chineke! brengt verder de beroemde en wondermooie Enigma Variaties van Elgar mee. Samen met The Chineke! Orchestra presenteren we u Victor Julien-Laferrière, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017, in het Celloconcerto in C majeur van Joseph Haydn. Enkele ontroerende en beklijvende momenten van deze getalenteerde winnaar vind je hier.

Programma

Samuel Coleridge-Taylor
Ballade voor orkest, Op. 33

Chevalier de Saint-Georges
Ouverture L’Amant Anonyme

Joseph Haydn
Concerto voor cello en orkest nr. 1 in C majeur, Hob. VII:1

Edward Elgar
Variaties op een origineel thema, Op. 36 ‘Enigmavariaties’

 

Uitvoerders

Victor Julien-Laferrière, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017
The Chineke! Orchestra o.l.v. Roderick Cox