Concertlocaties

Floraliënhal, citadelpark Gent

Met een oppervlakte van zestienduizend vierkante meter en industriële look is de Floraliënhal dé eyecatcher onder de concertlocaties. Deze majestueuze hal – ooit bestemd als treinstation in Belgisch-Congo – bouwen we om tot een onvergetelijk decor. We creëren er de optimale omstandigheden voor artiesten, muzikanten en het publiek. Het glazen dak en ruimtegevoel geven ongetwijfeld een extra dimensie aan je concertbeleving.

De Floraliënhal in het Citadelpark grenst aan de achterzijde van de drie gebouwen van het Smak, het ICC (Internationaal Congrescentrum) en ’t Kuipke.

Citadelpark, 9000 Gent

Sint-Baafskathedraal

Sinds de 16e eeuw had de Sint-Janskerk, de huidige Sint-Baafskathedraal, uiterlijk de vorm die het nu nog heeft. Na de Gentse opstand van 1539 werd de eeuwenoude Sint-Baafsabdij opgeheven. Hun kapittel ging over naar de Sint-Janskerk, die Sint-Bavo als nieuwe patroonheilige kreeg. Twintig jaar later werd het bisdom Gent opgericht en werd de kerk een kathedraal. Het rijke, barokke interieur van de kathedraal zoals we die nu nog zien draagt zijn krachtige stempel. Klassieke muziek in haar puurste vorm komt het best tot haar recht in deze statige Sint-Baafskathedraal.

Sint-Baafsplein, 9000 Gent

MIRY concertzaal

De MIRY Concertzaal is letterlijk en figuurlijk omarmd door het Gentse Conservatorium en is een vaste stek voor cultuur- en muziekminnend Gent. Jaarlijks delen gerenommeerde solisten uit binnen- en buitenland er het podium met jonge aanstormende talenten. En dus ook de gedroomde locatie voor Gent Festival van Vlaanderen om er de ensembles van The European Music Academy tijdens OdeGand te brengen.

MIRY Concertzaal zet in op een brede waaier van klassieke genres. Ze gieten hun concerten in vier reeksen om het overzicht te helpen bewaren. Zo zijn er de MIRY Meesters, MIRY Zondagen, MIRY Vocaal en MIRY Hedendaags. Met deze verschillende reeksen streven ze naar een samenleving met meer schoonheid, nuance en verdraagzaamheid.

Biezekapelstraat 9, 9000 Gent

https://www.miryconcertzaal.be/

Vooruit Kunstencentrum

Vooruit is een bruisende plek in hartje Gent die jaarlijks meer dan 350 000 bezoekers ontvangt. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor een zeer divers publiek. Ze organiseren sinds 1982 tal van culturele events in diverse vormen: performance, debat, concert, theater, talk, boekpresentatie, dans, party, lezing, dans en nog veel meer. Per kalenderjaar zet Vooruit zelf 500 à 600 activiteiten op, waarvan een groot deel met partnerorganisaties. Daarnaast werken ze met partners samen die hun aanbod aanvullen en versterken. Gent Festival van Vlaanderen hoort bij een van die partners. Requiem pour L. van Alain Platel en Fabrizio Cassol is zo’n productie die wordt georganiseerd door Vooruit in co-presentatie met Gent Festival. 

Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent
https://vooruit.be/nl/

Minardschouwburg

De Minardschouwburg, genoemd naar de oorspronkelijke architect Louis Minard, is een verborgen historische parel midden in de bruisende stadsdrukte. De Italiaanse renaissancegevel en de klassieke details die verwijzen naar de 19e eeuw voel je nog steeds. Heel wat architecten drukten hun stempel op de schouwburg maar telkens met respect voor de historische geest van het gebouw. Van Gents volkstheater bij uitstek evolueerde de Minardschouwburg tot een speelruimte voor hedendaags en vernieuwend theater. En vernieuwend is het filosofie- en muziekconcept: Le Banquet zeker. Gent Festival van Vlaanderen brengt samen met stagedirector Meriam Korichi, bedenker van de Night of Philosophy, een hedendaagse vertaling van Het Symposium van Plato. Zes filosofen gaan de uitdaging aan met de muzikanten van Het Collectief en debatteren over het belang van wat misschien wel de twee krachtigste menselijke eigenheden zijn: liefde en muziek.  

Romain Deconinckplein 2
http://minard.be/

Muziekcentrum De Bijloke

Muziekcentrum De Bijloke is een prachtig bewaard, historisch pand gelegen aan de rand van de Gentse binnenstad. Een recente, grondige renovatie maakte van deze plek een architecturale parel, voorzien van alle moderne infrastructuur. Bij onze buren van Muziekcentrum De Bijloke is het altijd zalig vertoeven. Gent Festival van Vlaanderen nam recent haar intrek in de creatieve hub van de Bijlokesite. Daar delen we een prachtige stadstuin met HoGent, School of Arts, MIRY Concertzaal, Kask Cinema, STAM en het Muziekcentrum De Bijloke. In deze groene oase van rust laat je de drukte van de stad even achter je.

Muziekcentrum De Bijloke is ontstaan uit een reusachtige ziekenzaal (nu de concertzaal) die dateert uit de 13de eeuw. In 1983 verhuisde het hospitaal en kwam de ruimte vrij om er een muziekcentrum te bouwen. De historische delen van de site werden gerestaureerd en er werd moderne infrastructuur toegevoegd zoals artiestenloges en repetitieruimtes.

Naast de grote concertzaal vind je er ook het Kraakhuis, de bibliotheek en een  auditorium.

Bijlokekaai 7, 9000 Gent

https://www.bijloke.be/

Parkbos Gent

Midden in de jaren negentig was er veel nood aan groen voor de inwoners van de verstedelijkte rand in Gent en de omliggende gemeenten. Er moest toegankelijk groen komen voor deze inwoners. Door een lokalisatiestudie (1996 – 1998) werd gekozen voor de kastelensite bij Zwijnaarde, die nu omgetoverd is tot het Parkbos. Nog steeds werkt men aan het Parkbosproject met als doel een multifunctionele groenpool te creëren. Het Parkbos van maar liefst 1200 ha groot ligt zowel op het grondgebied van Gent, De Pinte als Sint-Martens-Latem. Een groene oase van rust als je hier binnenwandelt! Parkbos is de vast stek voor onze muzikale Indian Summer tijdens Parklife, een gratis open air muziekfestival voor genieters groot & klein. 

http://www.parkbos.be/Situering-en-site